Nieuws uit Brabant

AD:den-bosch

AD.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Brabant

Omroep Brabant: Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten van Omroep Brabant
 • De eerste Brabantse huisartsenpraktijken hebben zich aangesloten bij de website Prullenbakvaccin.nl, waarop ze overtollige coronavaccins kunnen aanbieden. Vanwege een stormloop vermeldt de website alleen nog gegevens van huisartsen op het moment dat ze vaccins over hebben. De interesse in restvaccins was Naamlijk zo groot dat huisartsen ook werden platgebeld als ze helemaal geen vaccins over hadden.

  De website Prullenbakvaccin.nl toonde tot voor kort een landkaartje met daarop alle deelnemende huisartsen en hun gegevens. Mensen konden op het kaartje inzoomen en zagen dan de gegevens van de deelnemende praktijk te staan.

  Dat kaartje is er nog steeds, maar de optie tot inzoomen is helemaal verwijderd. Je kunt nu pas zien welke huisarts meedoet aan de website als ze daadwerkelijk vaccins over hebben.

  ‘Het verstoorde de reguliere zorg’
  Volgens Bernard Leenstra, de oprichter van Prullenbakvaccin.nl, is dat besluit donderdagavond genomen. “We hebben toen de optie tot inzoomen weggehaald. Vanochtend hebben we een disclaimer geplaatst bij het kaartje”, legt Leenstra uit.

  En dat was nodig, zegt hij. “Mensen zochten op het kaartje naar huisartsen in hun buurt die bij ons waren aangesloten. Zelfs als huisartsen aangaven dat ze geen vaccins over hadden, gingen mensen naar hun kliniek toe. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dat verstoort de gewone zorg.”

  Alleen wanneer een praktijk daadwerkelijk aangeeft dat er vaccins over zijn, worden de gegevens nog vermeld. “Dan kleurt het huisje op het kaartje blauw, en dan kunnen gebruikers inzoomen om te zien om welke huisarts het gaat. Heel simpel eigenlijk.”

  Brabantse deelNaam neemt toe
  Opvallend aan het kaartje is het gebrek aan Brabantse deelnemers. Pas sinds vrijdag zijn er Brabantse huisartsen op de website te vinden. “Het begint nu te lopen in jullie provincie”, vertelt Leenstra.

  De teller in Brabant staat vrijdagochtend op twee deelnemende huisartsenpraktijken. Leenstra verwacht dat er snel meer huisartsen in Brabant zullen volgen. Volgens Leenstra is het toeval dat het zo lang heeft geduurd. “Ze komen eraan. Er zijn veel meer huisartsen die zich hebben aangemeld bij ons dan dat er op dit moment op de website staan. Dat komt omdat ze eerst geverifieerd moeten worden. Als dat gebeurd is, vermelden we de betreffende praktijken.”

  Brabant heeft netjes gewacht tot er meer schapen over de dam zijn, zegt Leenstra. “Nu het principe werkt en dat is bewezen, zullen er meer huisartsen uit Brabant volgen.”

 • De vondst van het pasgeboren dode meisje in Wernhout maakt indruk op veel mensen. Zeker ook op Frank van Beers, voormalig burgemeester van Boxtel. Het komt ‘echt binnen’, vertelt hij. “Alweer bijna tien jaar geleden maakten wij in Boxtel hetzelfde mee.” Lang heeft hij gehoopt dat de moeder ‘ergens zou aankloppen’. “Niet om te veroordelen,” benadrukt hij, “maar zodat ze de benodigde steun kon krijgen.”

  De gedachten van de oud-burgemeester zijn sinds woensdag, toen het meisje in Wernhout werd gevonden, geregeld teruggegaan naar april 2012. In Liempde, langs de oever van de Dommel, werd toen het lichaam van een pasgeboren kindje gevonden: Sterre van de Laarakker. De naam die van Beers later samen met de politie voor het meisje bedacht.

  Nabestaanden van Sterre zijn nooit gevonden. Hij hoopt dat de moeder van het gevonden meisje in Wernhout zich nog ergens meldt zodat ze hulp kan krijgen.

  De oud-burgemeester noemt de gebeurtenis ‘een wanhoopsdaad’. “Een drama voor het kind en de moeder. Maar ook voor de gemeenschap.”

  Wat hij zich vooral herinnert van de vondst van Sterre destijds zijn de vele reacties en heftige emoties die loskwamen. “Geef er daarom aandacht aan. Stop het niet weg”, is het advies dat hij aan de betrokkenen in Wernhout zou willen geven.

  “In Boxtel hebben we er toen voor gekozen Sterre echt een afscheid te geven. Een graf ook”, vertelt de oud-burgemeester. “Sterre heeft geen kans gehad in het leven, heb ik toen bij haar afscheid gezegd. Maar ze heeft wel een diepe indruk achtergelaten op onze gemeenschap. Daarom vond ik het toen zo belangrijk haar een naam en mooi afscheid te geven.”

  Van Beers weet nog goed dat er bij het afscheid op begraafplaats Munsel in Boxtel enkele tientallen mensen aanwezig waren. “Moeders met jonge kinderen ook”, vertelt hij. “Ze hadden er thuis en op school over gepraat. Die verhalen hoorde ik toen. Het heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt.”

  “Het zou me niet verbazen wanneer er nu bij het graf ook weer knuffels en bloemen zijn neergelegd”, gaat hij verder. “Zo fietste ik gisteren bij het Engelermeer in Den Bosch langs het monumentje daar voor het Engeltje van het Engelermeer. Ook daar lagen knuffels en verse bloemen op de plek waar in 2007 een dode baby werd gevonden. Dat zal in Boxtel niet anders zijn."

 • De politie gaat een patsercontrole houden in de jachthaven Dintelmond bij Dinteloord. Booteigenaren kunnen helpen bij het opsporen van criminele boten. De politie vraagt zaterdag om te letten op ‘mensen van wie je vermoedt dat ze niet een inkomen hebben die past bij een kostbaar vaartuig’. De politie plaatst daarvoor advertenties in apps, vertelt een woordvoerster.

  Maar hoe kun je een 'criminele booteigenaar' dan herkennen?Concrete herkenningspunten zijn er eigenlijk niet.Volgens politiewoordvoerster Mireille Aalders moeten de mensen vooral vertrouwen op hun gevoel. "Het gaat om het gevoel dat de combinatie van eigenaar en het luxe jacht of de dure jetski niet klopt. Misschien zijn dat wel mensen waarbij je denkt dat ze eigenlijk niet het inkomen hebben die past bij de boot waarin ze zitten.''

  De woordvoerster wil nog niet ingaan op de vraag of dit 'onderbuikgevoel' ertoe kan leiden dat mensen op hun huidskleur worden beoordeeld. "We weten op voorhand niet wat we kunnen verwachten, daarvoor moeten we wachten tot na het weekend.’’

  Patsercontroles
  De politie heeft vaker van deze zogenoemde patsercontroles uitgevoerd onder auto’s. Volgens Aalders gebeurt dit vaker bij 'luxe' voertuigen. "We hebben het vaker gedaan met auto's en richten ons dus ook op boten." De focus lag al op de grotere havens zoals die in Vlissingen en Rotterdam, maar wordt nu ook verlegd naar de kleinere jachthavens, zoals Dintelmond.

  Het doel van de patsercontroles is om boten op het spoor te komen die gekocht zijn om crimineel geld wit te wassen. Maar ook vaartuigen die gebruikt worden voor de mensenhandel of het vervoeren van drugs.

  Onderzoeken
  De politie zal de meldingen van recreanten zelf eerst grondig onderzoeken voordat er actie wordt ondernomen. "Dat iemand ons tipt, betekent natuurlijk niet dat de politie een uur later aanklopt bij de eigenaar van de boot."

  LEES OOK:'Patsercontrole’ in Eindhoven: recordbedrag van 73.000 euro aan boetes en schulden geïncasseerd

 • Supporters van NAC kunnen de play-offwedstrijden van hun club komende week niet volgen op het terras van de Bredase horeca. Het is Naamlijk voor cafés en restaurants verboden om op of rond het terras entertainment te brengen en er wordt geen uitzondering gemaakt. Er mogen dus geen tv's of grote schermen geplaatst worden. Ook mag het geluid van de wedstrijd niet gestreamd worden. Er zal streng gehandhaafd worden.

  "Dat is onwijs jammer, maar ik begrijp het wel', zegt Johan de Vos als vertegenwoordiger van de Bredase afdeling van Koninklijke Horece Nederland. "Vanuit Den Haag is bepaald dat er geen entertainment mag zijn bij een terras of waar dan ook, dus onze burgemeester kan niet anders. Heel jammer, want ik denk dat supporters beter in de buitenlucht samen kunnen kijken."

  Politie is extra alert
  NAC begint zaterdagmiddag om half vijf in het eigen Rat Verlegh Stadion aan de play-offs om promotie naar de eredivisie. Als de ploeg die wedstrijd wint, komt het donderdagavond om 21.00 uur pas weer in actie. De eventuele finale is zondagmiddag om zes uur. Allemaal wedstrijden waarbij de inzet van politie verhoogd zal zijn.

  "Ik snap dat wel als je kijkt wat er afgelopen week bij ADO en De Graafschap gebeurde", zegt De Vos.

 • De eerste grassen staan in bloei en dat betekent slecht nieuws voor hooikoortspatiënten. De kans op klachten neemt door de pollenplaag flink toe. Wat weet jij over hooikoorts? Test je kennis in onze Hooikoortsquiz.

  In deze quiz leggen we je acht stellingen voor over hooikoorts. Die stellingen kun je beantwoorden met ‘Waar’ of ‘Niet waar’.

 

 

 

 

 

 

 

Brabants Dagblad

 

Brabants Dagblad:den-bosch-vught

bd.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

 

 

 

 

 

 

 

Login om te antwoorden

No thoughts on “Nieuws uit Brabant”