Nieuws uit Brabant

AD:den-bosch

AD.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Brabant

Omroep Brabant: Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten van Omroep Brabant
 • De crowdfundingsactie voor de familie Van Kollenburg in Haaren is geslaagd. Het bedrag van 10.000 euro voor het gezin, dat vrijdag door brand werd getroffen, werd binnen een mum van tijd binnengehaald. "En daar ben ik keiblij mee."

  Een absoluut worst case scenario. Zo omschrijft een collega van Richard van Kollenburg, nota bene ook brandweerman, de ellende van vrijdagavond. Op de zolder van het huis aan de Kerkstraat brak ‘s avonds een brand uit. Van Kollenburg hoorde het vuur knetteren via de babyfoon, die was aangesprongen toen een van zijn kinderen geluid maakte. “Dit wil je nooit meemaken, zeker niet bij een collega”, aldus de brandweerman die anoniem wil blijven. “Het was heftig.”

  Van Kollenburg wist zijn drie kinderen in veiligheid te brengen en raakte zelf gewond na een sprong vanuit het trapgat van de zolder.

  Trots
  “Ik ben trots op de mensen in Haaren en omstreken. Het is heel mooi dat we dit geld bij elkaar hebben gebracht. Ik zag ook dat directe en indirecte (brandweercollega’s) gedoneerd hebben. Ik hoop dat de familie hieruit kracht en hoop kan putten.”

  Ook Sjef Brekelmans, die de crowdfunding opzette, reageert verheugd. “Daar ben ik keiblij mee, want als er iets ellendig is, is het wel zo’n brand. Het idee om geld in te zamelen kwam in een vlaag voorbij en ik had de snelheid totaal niet verwacht. Ja, ik ben trots en blij dat ik het gedaan heb.”

  LEES OOK:
  Gezin is alles kwijt na zolderbrand, maar kinderen dankzij vader veilig: 'Papa, jij bent mijn held'

 • Ook op deze eerste dag van maart houden we via je dit liveblog op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.

  De hoofdpunten:

  • Brabant telt sinds zaterdag 729 nieuwe besmettingen.
  • In de ziekenhuizen in onze provincie waren zondagochtend 287 coronapatiënten opgenomen, zeventien meer dan zaterdag.
  • De voorbije 24 uur zijn in die ziekenhuizen 27 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zes corona patiënten overleden het afgelopen etmaal.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

  6.30 - 'Controleer gegevens vóór aangifte'
  Het is heel belangrijk dat particulieren en ondernemers die aangifte doen voor de Inkomstenbelasting, hun vooraf ingevulde gegevens extra goed controleren. Door de coronacrisis is 2020 voor veel mensen een jaar met grote veranderingen geweest, waardoor een extra controle noodzakelijk is, zo waarschuwt de Belastingdienst.

  De afgelopen tijd viel bij 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers de blauwe enveloppe op de mat, waarmee ze opgeroepen werden om aangifte te doen. Zij hebben daarvoor tot 1 mei de tijd, tenzij om uitstel wordt gevraagd.

  Door de coronacrisis kan er vorig jaar voor veel mensen veel veranderd zijn, zoals verlies van inkomen. Het kan ook voorkomen dat iemand bijvoorbeeld voor de eigen woning een betaalpauze met zijn hypotheekverstrekker heeft afgesproken. Dat kan weer van invloed zijn op de renteaftrek. Voor ondernemers wordt in de aangifte rekening gehouden met de steunmaatregelen in verband met de coronacrisis.

  6.20 – Scholen voortgezet onderwijs gaan weer open
  De scholen in het voortgezet onderwijs en mbo gaan deze maandagochtend weer open. Alle leerlingen kunnen minimaal één dag per week weer fysiek naar school. Middelbare scholieren krijgen minimaal één dag per week fysiek les en zoveel meer als mogelijk. Scholen kunnen ervoor kiezen om op externe locaties les te geven, zoals sportzalen of kerken, op basis van dezelfde voorzorgsmaatregelen als in de school.

  Studenten in het mbo kunnen één dag in de week les krijgen op de locatie van de school. Hierbij blijft de mondkapjesplicht bij verplaatsing in de school van toepassing. Het kabinet heeft hiervoor vorige week het licht op groen gezet. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) is de maatregel veilig en verantwoord, op voorwaarde dat iedereen in de scholen 1,5 meter afstand houdt.

  In het hoger onderwijs is ook grote behoefte aan meer ruimte voor fysiek onderwijs. Daarom kijkt het kabinet of in een volgende fase het hoger onderwijs heropend kan worden. Hogescholen en universiteiten kunnen zich hier alvast op voorbereiden.

  6.10 – Iets minder geregistreerde misdrijven
  Vorig jaar was het aantal door de politie geregistreerde misdrijven 2 procent lager dan in 2019. Vooral de traditionele criminaliteit - zoals zakkenrollerij, woninginbraak en winkeldiefstal - liet een daling zien. Tegelijkertijd constateerde de politie meer online-criminaliteit zoals verkoopfraude, valsheid in geschrifte en hacken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Zakkenrollerij nam in 2020 ten opzichte van het jaar daarvoor met 47 procent af, woninginbraak met bijna een kwart en winkeldiefstal met 13 procent. Het CBS heeft niet gekeken of er een verband was tussen de coronapandemie en criminaliteit, maar stelt dat dit wel aannemelijk is. Zakkenrollen werd lastiger en meer thuiswerken verkleinde de kans op woninginbraak. Ook waren veel winkels dicht of beperkt toegankelijk.

  6.00 – Iets meer mensen met een bijstand
  Het aantal bijstandsontvangers is vorig jaar met ruim 3 procent toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het voor het eerst sinds 2016 dat het aantal bijstandsontvangers in een jaar per saldo groeide. Onder jongeren tot 27 jaar was de toename relatief het sterkst.

  Eind december hadden 429.000 personen tot de AOW-leeftijd een algemene bijstandsuitkering. Dit waren er ruim 14.000 meer dan een jaar eerder. Bijstandsgerelateerde uitkeringen zijn niet meegeteld. Hieronder valt de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), die in maart 2020 werd ingevoerd vanwege de coronacrisis.

  Het aantal bijstandsontvangers met een migratieachtergrond nam vorig jaar naar verhouding meer toe dan het aantal ontvangers met een Nederlandse achtergrond. Zowel onder personen met een westerse als een niet-westerse migratieachtergrond was het aantal bijstandsgerechtigden ruim 4 procent hoger. Absoluut ging het om respectievelijk bijna 2000 en bijna 9000 personen.

  4.45 – Gemeenten hebben financiële problemen
  Bijna één op de drie gemeenten is het niet gelukt om vóór dit jaar een sluitende begroting te maken. In totaal gaat het om 120 gemeenten die dit jaar hun begroting niet rond krijgen. Dat komt naar voren uit onderzoek van NRC Handelsblad. De krant heeft alle 336 toezichtbrieven bekeken die de provincies sturen in antwoord op de door de gemeenten ingediende begrotingen.

  De overige 216 gemeenten hebben vrijwel zonder uitzondering stevige beleidskeuzes moeten maken, fors moeten bezuinigen. Negentien gemeenten werden niet meegeteld, omdat zij net zijn gefuseerd of dat komend jaar zullen doen. Twaalf van de 336 gemeenten staan onder curatele van de provincie, drie meer dan vorig jaar.

  00.10 - Idee van D66 voor 'vaccinatiepas' krijgt geen steun
  Het plan van D66 om mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus meer vrijheid te geven, kan niet op de steun rekenen van andere grote partijen. "Een buitengewoon slecht idee", oordeelde Jesse Klaver (GroenLinks) zondag tijdens het RTL-verkiezingsdebat.

  Ook de lijsttrekkers van VVD, CDA, SP en PVV verklaarden niets in het plan te zien. D66 lanceerde het plan voor een vaccinatiebewijs zaterdag tijdens een partijcongres. In Israël is zo'n vaccinatiebewijs al ingevoerd. Ook in de Europese Unie wordt over zo'n bewijs gesproken. Vooral zuidelijke lidstaten pleiten er voor. Zij hopen zo vakantiegangers in de zomer te kunnen ontvangen.

 • Bij het Queensvenpad in Geldrop is zondagmiddag een man met zijn elektrische driewieler in de Kleine Dommel terechtgekomen. Na een stuurfout kwam de gehandicapte bestuurder aan de andere kant van de weg naast het fietspad terecht. Door het hoogteverschil kantelde de driewieler, waarna de man met fiets en al in de rivier viel.

  Door het mooie weer zagen veel mensen het gebeuren. Een van hen heeft met een tak geprobeerd de man tegen te houden. Daardoor kon de man het hoofd boven water houden. Als geluk bij een ongeluk gebeurde het allemaal op maar 200 meter afstand van het politiebureau. De eerste agenten waren dan ook binnen de kortste keren aanwezig. Zij sprongen meteen het water in. Daar hebben ze met hulp van collega's van de brandweer en ambulance de man even later uit het water gehaald.

  Traumaheli
  Eenmaal op het droge werd de man onmiddellijk uitgekleed en naar de ambulance gebracht om zich op te warmen. Inmiddels was ook een traumahelikopter aanwezig. De trauma-arts heeft de man ter plekke onderzocht. Daar werd al snel besloten dat de man zonder begeleiding van de trauma-arts naar het ziekenhuis kon worden gebracht voor verdere controles. De driewieler is niet veel later door een bergingsbedrijf uit het water gevist.

 • In een flatgebouw aan het Dr. Struyckenplein in Breda zijn zondagmiddag een man en een vrouw aangevallen door hun hond. Het beest was zo agressief dat het stel hem op heeft moeten sluiten in de gang. Aangezien de uitgang van het wooncomplex daardoor geblokkeerd werd, heeft de brandweer de gewonde eigenaren uiteindelijk met een hoogwerker uit het pand moeten halen.

  Eenmaal bevrijd uit haar huis, is de vrouw met ernstige bijtwonden door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De man was er minder slecht aan toe en kon zelf naar het ziekenhuis rijden. Hoe het nu met de twee gaat, is nog niet bekend.

  Eerder agressief
  Het was blijkbaar niet de eerste keer dat de hond zijn baasjes aanviel. Een tijd terug heeft het dier zijn eigenaresse ook al eens gebeten. Ook toen moesten de politie en ambulance eraan te pas komen.

  Met die kennis in het achterhoofd gingen agenten zondagmiddag met schild en vangstok naar binnen om te kijken hoe de hond eraan toe was. Al snel bleek het dier zo agressief dat de aanwezige dierenarts moest besluiten om hem ter plekke in te laten slapen. Zij heeft de dode hond meegenomen naar haar praktijk.

 • Ajax heeft besloten aangifte te doen van een poging tot mishandeling van één of meerdere Ajacieden, zondag in Eindhoven na afloop van de wedstrijd tegen PSV (1-1). Dat heeft de Amsterdamse club zondagavond bevestigd na berichtgeving bij de NOS. Er zijn twee mensen aangehouden.

  Vooral aanvoerder Dusan Tadic werd op weg naar de spelersbus belaagd door boze PSV-fans, die hem stonden op te wachten. De Servische aanvaller liep onder begeleiding naar het voertuig. Tadic kreeg iets naar zich toegegooid, maar hij bereikte de bus verder zonder problemen.

  Rel tussen aanvoerders
  Er was de nodige politie op de been om de tientallen supporters in de gaten te houden. De fans, vanwege het coronavirus nog niet welkom in het stadion, waren boos op Tadic omdat hij PSV-aanvoerder Denzel Dumfries beledigd zou hebben. Dumfries had daarvoor geprobeerd Tadic uit zijn concentratie te halen toen de Ajacied in blessuretijd een strafschop mocht nemen. Die penalty leverde de 1-1 op.

  De politie heeft twee mensen aangehouden, vanwege het plegen van wanordelijkheden dan wel het verstoren van de openbare orde. "Eén persoon gooide iets richting Tadic en de ander gooide iets naar andere spelers van Ajax", aldus een woordvoerster van de politie. Verder is de middag rustig verlopen.

  LEES OOK: PSV krijgt weer de deksel op de neus in slotfase en ziet titel verder uit zicht verdwijnen

 

 

 

 

 

 

 

Brabants Dagblad

 

Brabants Dagblad:den-bosch-vught

bd.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

 

 

 

 

 

 

 

Login om te antwoorden

No thoughts on “Nieuws uit Brabant”

Agenda Brabant op Facebook

BeterBrabant op Facebook

xenos