Nieuws uit Brabant

AD:den-bosch

AD.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Brabant

Omroep Brabant: Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten van Omroep Brabant
 • De PAL-V, de vliegende auto geproduceerd in Raamsdonksveer, is officieel goedgekeurd om de weg op te kunnen, ook op de Nederlandse snelwegen. “Onlangs heeft de PAL-V Liberty de Europese testen doorstaan en nu mag het voertuig de openbare weg op”, laat het bedrijf weten in een internationale persverklaring. De fabrikant hoopt dat de auto in 2022 officieel goedkeuring krijgt om te vliegen.

  Een vliegende auto die officieel toegelaten is op de weg klinkt vreemd, maar het is wel noodzakelijk! Om te kunnen opstijgen en landen moet de PAL-V immers eerst naar een geschikte plek worden gereden om op te stijgen.

  Afgelopen zomer vertelde Marco van den Bosch van het bedrijf tegen Omroep Brabant dat de goedkeuring door de RDW zo goed als rond was. “Eind augustus verwachten we die goedkeuring en dan gaan we echt de weg op”, zei hij toen, nog niet wetende dat het eind oktober zou worden.

  “Dit is een grote stap voorwaarts voor ons”, vertelt directeur Robert Dingemans van PAL-V. De komende maanden zal de Liberty duurtesten gaan uitvoeren, dus je kan, vanaf nu, echt een vliegende auto op de snelweg tegenkomen." Sommige mensen hebben dit al meegemaakt tijdens de filmopnames van de PAL-V in bijvoorbeeld Rotterdam. De aankomende tijd zullen de duurtesten vooral plaatsvinden in Nederland.”

  Hans Joore is testrijder bij PAL-V en enthousiast over het weggedrag van de vliegende auto. “Toen ik de PAL-V voor het eerst startte, kreeg ik kippenvel. Het voertuig rijdt comfortabel en stuurt fijn. Met een gewicht van slechts 660 kilogram accelereert het voertuig behoorlijk goed. Het voelt echt als een sportwagen.”

  Om Europa kennis te laten maken met de vliegende auto uit Brabant, houdt het bedrijf een roadshow. Er staan demonstraties van de vliegende auto gepland in Duitsland, Zwitserland, Italië, België en natuurlijk Nederland.

  Op Breda International Airport is het bedrijf in samenwerking met Breda Aviation afgelopen zomer al begonnen om instructeurs op te leiden, die straks op hun beurt klanten gaan leren vliegen.

  De laatste hobbel voor de PAL-V is certificatie voor de luchtvaart. “Sinds 2015 is PAL-V bezig met de luchtvaartcertificatie van het Liberty design onder de begeleiding van EASA, de Europese luchtvaart autoriteit. De afronding hiervan wordt in 2022 verwacht”, aldus het bedrijf . “Vanaf hier gaan we in de volgende versnelling naar onze laatste mijlpalen", voegt directeur Robert Dingemans er tot slot aan toe.

  Marco van den Bosch van PAL-V in juli:

  LEES OOK:Wereldprimeur in de maak: vliegende auto strijkt neer op Brabantse snelwegen

 • Voor twee gasten van Bospark De Bikkels in Vlierden kwam hun vakantie dinsdagnacht abrupt ten einde. Hun huisje en dat ernaast vlogen in brand. “De schade is enorm maar dat is gelukkig alleen maar materieel”, laat een woordvoerder van het park van Roompot weten. “Voor ons is het belangrijkste dat er geen slachtoffers zijn gevallen dankzij het snelle handelen van de eigenaar en de hulpdiensten.”

  De twee huisjes zaten aan elkaar vast. De ene is in iemands bezit, de ander werd door het park verhuurd. De eigenaar van de vakantiewoning ontdekte de brand en waarschuwde zijn buren die hun vakantie in het huisje doorbrachten. “Het stel dat het huisje huurde hebben we een andere woning aangeboden, maar ze hebben vannacht besloten naar huis te gaan.”

  Oorzaak onbekend
  Over de oorzaak van de brand is nog niks te zeggen. Wel kan de woordvoerder vertellen dat er volgens de brandweer geen sprake is van brandstichting. "Wij gaan nu eerst de eigenaar helpen die de brand voor zijn ogen heeft zien ontstaan en daarna kijken we verder met de verzekering."

  Volgens de woordvoerder heeft de brand geen gevolgen voor andere gasten. Er worden zwarte schermen rondom de ravage geplaatst. Van de huisjes is niets over.

  De mensen in het huisje vlakbij hebben wel angstige momenten meegemaakt. Het vuur was vlakbij en met alle bebossing waren ze bang dat hun huisje ook in brand zou vliegen. "Maar het was ook wel spannend. We komen met een spannend verhaal thuis", zeggen ze nuchter.

  LEES OOK: Twee vakantiehuisjes uitgebrand op Bospark De Bikkels in Vlierden

  Beelden van de brand:

 • De politie heeft na de uitzending van Opsporing Verzocht vier tips ontvangen over de vermissing van de 15-jarige Celine van Es uit Berghem. Alle tips worden uitvoerig onderzocht.

  Celine wordt sinds vrijdag vermist. Bureau Brabant en Opsporing Verzocht besteedden de afgelopen dagen uitgebreid aandacht aan de vermissing. Dat heeft verschillende tips opgeleverd, maar het meisje is nog niet gevonden.

  Mogelijk in Groningen
  Het meisje werd voor het laatst gezien in de Schoolstraat in Oss. Er gaan verhalen rond dat Celine onder dwang is meegenomen en dat ze in Groningen verblijft. De politie is op de hoogte van dit scenario en onderzoekt dat ook.

  De familie van Celine is radeloos en doet er alles aan om haar te vinden. Moeder Joke zag Celine vorige week vrijdagmiddag voor het laatst. “Ze zou een stukje gaan rennen naar cafetaria ’t Bikkeltje. Ik zie het nog voor me. Ze draaide zich om en het enige dat ze zei was: ‘Tot zo, mama’. Ik had haar niet moeten laten gaan. Ik voel me erg schuldig.”

  Moeder Joke over de vermissing van Celine:

  LEES OOK:

  Moeder van vermiste Celine (15) zit in zak en as: 'Ik kan alleen nog maar bang zijn'

  De 15-jarige Celine wordt al dagen vermist, haar familie is ten einde raad

 • De 25-jarige Maarten uit Breda is weer terecht. Dit laat de politie woensdag weten. Hij was sinds vrijdagavond vermist.

  Maarten wordt met zijn familie herenigd. De politie wil niet zeggen waar hij in de tussentijd is geweest.

 • Het had groots moeten worden, met misschien wel een reünie voor alle medewerkers die ooit bij de Mini Efteling in Nieuwkuijk betrokken waren. Maar door de corona-uitbraak in het voorjaar, kon het 35-jarige jubileum van de Mini Efteling in Nieuwkuijk niet worden gevierd.

  Het kleine attractiepark openen voor het publiek was ook al moeilijk. “We zijn heel even open geweest, maar nu zit alles weer op slot”, vertelt Tristan, één van de parkmanagers. Hij kan ook geen garantie geven dat het park in zijn huidige opzet blijft bestaan. "Het is gewoon onduidelijk momenteel."

  Niet alleen horeca- en evenementenbedrijven hebben last van de coronacrisis, de kleine Mini Efteling in Nieuwkuijk heeft er ook last van. De vrijwilligersorganisatie, die met veel passie het park achter een woning in Nieuwkuijk heeft aangelegd en onderhouden is fors geraakt door de pandemie. Holle Bolle Gijs is stil, het spookslot is doods en de rode schoentjes dansen ook niet meer én misschien gaan ze nooit meer dansen.

  Het contrast met tien tot vijftien jaar geleden, toen de Mini Efteling nog volop bezoekers wist te trekken en bekende Nederlanders de ene na de andere nagebouwde attractie openden, is enorm. Het jaar 2020 is een stil jaar geworden. “En dat net op een moment dat de oprichters van de Mini Efteling afscheid hadden genomen van hun geesteskind. Twee medewerkers en ik waren juist aan het praten hoe we verder gaan en of we verder gaan en wat de mogelijkheden zijn”, vertelt Tristan.

  In de video een bezoek aan de (voorlopig gesloten) Mini Efteling, die volgens Tristan toe is aan een boost.

  De Mini Efteling kan het overigens goed vinden met grote broer De Efteling. “De Langnek die wij hebben staan is geschonken door De Efteling. Het was een model dat werd ingezet voor promotie. En vrij recent is het webcare-team van De Efteling kennis komen maken. Ja, contact is er, en zoals in elke relatie soms wat inniger en dan weer wat afstandelijker.”

  De coronacrisis raakt ook het kleine wereldje van de Mini Efteling. De geit van de buren, die op eenzame hoogte op zijn klimrek staat te staan, is voorlopig de enige bezoeker die ongestoord over de schutting naar Holle Bolle Gijs kan kijken. De populaire kreet ‘papier hier’ krijgt de geit niet te horen, de stroom is uitgeschakeld dus Gijs is ook al monddood.

 

 

 

 

 

 

 

Brabants Dagblad

 

Brabants Dagblad:den-bosch-vught

bd.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

 

 

 

 

 

 

 

Login om te antwoorden

Agenda Brabant op Facebook

BeterBrabant op Facebook

xenos