Nieuws uit Brabant

AD:den-bosch

AD.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Brabant

Omroep Brabant: Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten van Omroep Brabant
 • Zeven mannen uit onder meer Breda, Oss, Made, Prinsenbeek en Drunen worden verdacht van wereldwijde cocaïnesmokkel. De politie las stiekem de versleutelde chatberichten van het 'vriendenclubje' mee. De ene na de andere partij drugs kwam daarin voorbij, maar geen enkele gram is ooit onderschept. Toch sleepte het Openbaar Ministerie hen voor de rechter. Donderdag hoorden de zeven verdachten celstraffen tot elf jaar gevangenisstraf eisen.

  Bijna alle bewijs draait om chatberichten. De mensen die de berichten stuurden waanden zich veilig, want ze chatten uitgebreid over hun leven. Over drugs, over gezin en kinderen, over de camping en of een bekende nog nagelstyliste was.

  Wat ze niet wisten was dat de politie stiekem was binnengedrongen in die Encrochat-berichtendienst en even zelfs live meelas.

  Soep voor pa
  "Ik heb soep gemaakt voor die ouwe", chatte iemand die zich Tijgerviking noemde op 4 april 2020. Hij stuurde ook een foto mee van een oudere man, zijn vader.

  De recherche kreeg zo ook het interieur van zijn huis op het scherm, informatie over zijn kinderen en felicitaties voor zijn moeder die 69 was geworden. Toen het plaatje compleet was, kon de politie een vlaggetje op de kaart zetten, in Made, bij een zakenman die geboren is in 1970. Een man over wie al langer verhalen de ronde deden, maar tegen wie nooit echt bewijs was gevonden. Nu wel, denkt het OM.

  Vriendenclubje
  Tijgerviking
  chatte volop over drugszaken met Pontiac Firebird, Chaplinbar, Satinsugar, Flickrfudgeen anderen.Het spoor leidde naar mannen uit Breda, Oss, Prinsenbeek, Drunen, een Waalwijker die in Hedel woont en een Rotterdammer.

  Later kon de politie alle zeven verdachten fotograferen op een feestje. Het OM sprak van een 'vriendenclubje'. Mensen met uiteenlopende banen: stratenmaker, hotelmanager, autohandelaar en transportondernemer. 'Handige jongens', noemde een van de officieren ze.

  In de onderschepte berichten stonden cijfers als '1750' en '8100' en woorden als 'deklading'. Dat is de legale lading waarin de drugs zitten verstopt: ananassen uit Colombia, hout uit Ecuador en tegels uit Brazilië. "De foto's en berichten over cocaïne vliegen ons om de oren", zei een van de officieren van justitie. Concreet werd ingezoomd op een transport van zo'n 200 kilo met een waarde van pakweg vijf miljoen euro.

  Knikkers
  Vanaf eind 2018 zijn er berichtjes over offertes, opties, transporten, viskotters in Den Oever, Zeeuwen met een sportvisboot, een onderhoudsschip in Antwerpen, boten in de Duitse Bocht en zelfs de samenwerking met 'een streep' in de haven van Antwerpen. Een streep is vaktaal voor een corrupt contact. "200.000 euro wordt contant overgedragen en verdeeld alsof het knikkers zijn", zei de officier van justitie.

  Het OM ziet de man uit Made als leider en coördinator van deze misdaadorganisatie. Daarom hoorde hij de hoogste straf tegen zich eisen: 11 jaar. Geen enkele verdachte reageerde zichtbaar op de jarenlange cel die ze boven het hoofd hangt. De familie en vrienden op de tribune leken wel even van slag. Naast de celstraffen van 6 tot 11 jaar, wil het OM ook dat iedere verdachte 75.000 euro boete betaalt.

  Uitspraak
  Het OM blijft zich verbazen dat de verdachten steeds alles ontkennen en zwijgen, zonder uitleg. Donderdag verzuchtte de Madenaar nog wel even: "Er wordt van alles in mijn schoenen geschoven." Vrijdag starten de pleidooien en mogelijk komt er later nog een getuigenverhoor. De datum voor een uitspraak is er nog niet.

 • Goed nieuws voor alle Eftelingfans. Na drie jaar is het oudste gebouwtje uit het park opnieuw opgebouwd en daarmee keert ook de bewoonster terug: Vrouw Holle. Extra bijzonder voor ontwerper Robert-Jaap Jansen én zijn 88-jarige moeder Ella, die ooit model stond voor het sneeuwvrouwtje.

  Het was even slikken voor veel liefhebbers, toen eind 2019 om veiligheidsredenen het iconische, maar verouderde huisje werd afgebroken. Dat stond er tenslotte al rond 1940, jaren voordat de Efteling bestond. Het werd oorspronkelijk gebouwd als houten blokhut voor de verkenners van de scouting. Later woonde er zelfs een familie, die door oorlogsbombardementen niet meer in het eigen verwoeste huis terechtkon.

  Toen in 1952 de Put van Vrouw Holle aan het Sprookjesbos werd toegevoegd, kreeg ook het naastgelegen huisje een make-over van Anton Pieck. Daarna was het onder meer een souvenirwinkeltje en een sprookjesmuseum, maar pas in 2006 werd het daadwerkelijk het huisje van Vrouw Holle.

  Dat allemaal dankzij ontwerper Robert-Jaap Jansen, die het idee kreeg tijdens een wandelingetje door het Sprookjesbos. "Hoe grappig zou het zijn als Vrouw Holle om de zoveel tijd in dat leuke huisje zou verschijnen om het écht te laten sneeuwen?"

  Ook de directie van de Efteling zag dat plan wel zitten. "Het mooie was dat er in het archief een prachtige tekening van Anton Pieck lag, waarop Vrouw Holle een kussen uitschudt."

  Een mooi uitgangspunt, maar om het sprookje tot leven te wekken, was er nog iets extra's nodig. "Iemand moest model staan, zodat we konden zien hoe de pop moest bewegen. Toen kwam de vraag of iemand een leuke Vrouw Holle wist. Nou, ik kon mijn moeder weleens polsen."

  Moeder Ella zelf twijfelde geen seconde: "Ik ben voor alle gekke dingen in." Van die dag in het park weet ze nog alles. "Ik moest een lange jurk aan en een grote hoed op. Nou, dat was bloed- en bloedheet." Robert-Jaap lachend: "We lieten haar steeds maar weer op en neer lopen. Er is een foto, waarop ze er helemaal afgepeigerd bij zit."

  Toch was het het allemaal waard, volgens de trotse zoon. "Op een gegeven moment zei ze voor de grap: 'Zal ik het laten sneeuwen?' Dat bleek zo leuk, dat we dat zinnetje nog altijd gebruiken bij het sprookje."

  Sindsdien voelt Ella zich voor altijd verbonden met Vrouw Holle. "Als we in het park komen, ga ik altijd even bij haar kijken. Het verhaal is misschien niet zo bekend als Roodkapje of de wolf en de zeven geitjes, maar voor mij is het extra bijzonder."

  Sterker nog, Ella ís tegenwoordig een beetje Vrouw Holle. "In het verzorgingstehuis waar ik woon, denken de mensen dat ik echt zo heet. Voor veel mensen ben ik één en dezelfde." Toch is er één vraag, waar Ella na al die jaren nog niet uit is. "Ik denk altijd: vragen die kinderen zich nooit af waar meneer Holle is?"

  Na bijna drie jaar is Ella's favoriete sprookjesfiguur nu dus weer terug op haar plek. Al was de heropbouw van het huisje geen kwestie van even wat stenen stapelen en een dak erop.

  "Voor de sloop is het huisje tot op de millimeter met lasers gescand", vertelt Robert-Jaap. "Dat is gebruikt als nieuw bouwplan. Het ziet er exact hetzelfde uit en sommige onderdelen zijn zelfs hergebruikt. Het is oprecht alsof het nooit is weggeweest."

  Gelukkig maar, want ook de ontwerper zelf heeft een bijzondere en emotionele band met het huisje. "Ik zie het ook als een eerbetoon aan mijn moeder. Hopelijk is het nu voor de eeuwigheid terug."

 • Het aantal vestigingen van Belgische bedrijven in Nederland is in vijf jaar tijd met 34 procent toegenomen. De meeste Belgische multinationals zijn te vinden in Brabant en het westen van de provincie is koploper met 350 vestigingen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

  Ook in de rest van de provincie zitten veel Belgische bedrijven:

  • Midden-Brabant: 125 vestigingen,
  • Noordoost-Brabant: 125 vestigingen,
  • Zuidoost-Brabant 215 vestigingen.

  De bedrijven zijn vooral actief in:

  • groothandel,
  • handelsbemiddeling (tussenhandel),
  • detailhandel (winkels),
  • dienstverlening op het gebied van IT.

  België staat op plek vierde op de lijst van buitenlandse multinationals in Nederland, achter de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Bedrijven uit die landen zitten vooral in de Randstad.

  Het aantal buitenlandse multinationals in Nederland steeg tussen 2015 en 2020 met bijna 15 procent. De toeNaam van Belgische bedrijven met 34 procent (1138 vestigingen naar 1528) is dus veel hoger. De Belgische bedrijven leverden een bijdrage van 4,6 miljard euro aan de Nederlandse economie, bijna dubbel zoveel als de 2,5 miljard in 2015.

  Het aantal werknemers bij Belgische bedrijven steeg landelijk van 31.000 naar 50.000.

 • In het onderzoek rond de witwaszaak waarin ook Jumbo-topman Frits van Eerd verdachte is, zijn 'grote bedragen' aan contant geld in beslag genomen. Dat zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) na berichtgeving van De Telegraaf.

  Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wil enkel tegen de krant bevestigen dat er grote sommen geld gevonden zijn, maar wil niet kwijt of het geld bij Van Eerd is gevonden.

  Invallen
  Dat is gebeurd tijdens de invallen twee weken geleden in Drenthe, Groningen en dus ook Brabant. Ook bij het huis van Jumbo-topman Frits van Eerd in Heeswijk-Dinther was een inval. Hij werd opgepakt en is inmiddels vrijgelaten, maar blijft wel verdachte in de zaak.

  Het witwassen gebeurde volgens het Openbaar Ministerie via onroerendgoedtransacties, autohandel, contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcrosssport.

  Ook is er mogelijk sprake van btw-fraude in de autohandel. In totaal werden negen verdachten opgepakt. Het gaat om zeven inwoners van Drenthe en twee van Brabant, onder wie dus Van Eerd. Die zijn allemaal vrij maar nog wel verdachte.

  Hoofdverdachte en Jumbo-topman
  Hoofdverdachte Theo Eggens uit het Drentse Gasteren is een bekende in de motorcrosswereld. Hij gaf in het verleden leiding aan een motorcrossteam waarvan Jumbo sponsor was. Hij bracht coureurs die een geldschieter zochten in contact met Frits van Eerd. De topman van Jumbo is groot liefhebber van motorsport.

  LEES OOK:

  Raceteam Frits van Eerd trekt zich terug voor belangrijke wedstrijd in VS

  'Hummer en trailer linken Jumbo-topman Frits van Eerd aan hoofdverdachte'

  Frits van Eerd stopt tijdelijk als algemeen directeur van Jumbo

 • De woningnood onder internationale studenten in Eindhoven is hoog, dat geldt ook voor andere Brabantse steden. Gemeentes zetten in op het bouwen van huizen, tijdelijk wonen in vakantiehuisjes en het bouwen van een eigen campus. Maar ook de boodschap 'eerst woonruimte, dan pas studeren' laat niets te vragen over.

  De verantwoordelijkheid voor onderdak ligt bij studenten zelf. Zo klinkt het in alle studentensteden, dus ook in Eindhoven. Toch wil de stad graag studenten uit de hele wereld verwelkomen. “Voor de ontwikkeling van de Brainportregio Eindhoven is talent vanuit binnen- en buitenland essentieel.”

  De oplossing zoekt ze onder andere in de bouw van 78 studentenwoningen die dit jaar opgeleverd worden. In november wordt de bouw gestart van 735 studentenwoningen op de campus van de Technische Universiteit. Die huizen moeten in de zomer van 2024 klaar zijn. Ook maakt de gemeente het makkelijker om een kamer te verhuren.

  Onderwijsinstellingen in Eindhoven hebben zo’n 200 studenten in beeld die nog woonruimte zoeken, maar mogelijk heeft niet iedereen zich gemeld.

  Tilburg
  Ook Tilburg heeft een universiteit die de aandacht trekt van internationale studenten. Tilburg University vertelt hen al bij het eerste beetje interesse dat het moeilijk is om een kamer te vinden. Die boodschap verspreidt de universiteit nu al vier jaar.

  Er zijn geen concrete cijfers van het aantal studenten dat in Tilburg woonruimte zoekt. De paniek onder internationale studenten lijkt minder groot dan vorig jaar, vertelt Tom Daelman van de gemeente Tilburg. “We denken dat het helpt als ze al vroeg worden gewaarschuwd.” Situaties zoals in Eindhoven hebben zich volgens hem in Tilburg niet voorgedaan.

  Tilburg University heeft net als vorig jaar vakantieparken, hostels en hotels benaderd of ze tijdelijk onderdak kunnen bieden. Zo wonen er tot december veertig uitwisselingsstudenten op vakantiepark Beekse Bergen. De gemeente wil er voor 2024 in totaal 1900 extra studentenkamers bij.

  Breda
  Breda University heeft 7000 studenten. Iets meer dan honderd van hen zoeken nog woonruimte, geeft een woordvoerder aan. De gemeente Breda maakte vorige week drie locaties bekend voor waar vijfhonderd tijdelijke huizen komen. Een deel daarvan is bestemd voor studenten.

  De gemeente Breda geeft aan dat ook de bouw van een eigen campus wordt onderzocht. Wat, waar en wanneer is nog niet bekend. Ook het verhuren van kamers door particulieren wordt gemakkelijker gemaakt.

  Den Bosch
  In Den Bosch valt de woningnood onder internationale studenten mee, blijkt volgens de gemeente uit overleg met opleidingen. Alle internationale studenten in Den Bosch zijn ondergebracht. Wat meetelt is dat de stad geen universiteit heeft en daardoor minder internationale studenten trekt.

  LEES OOK:

  Nadja (21) slaapt half jaar in een hotel omdat ze geen kamer kan krijgen

  River kan geen kamer vinden en hopt van bank naar bank

 

 

 

 

 

 

 

Brabants Dagblad

 

Brabants Dagblad:den-bosch-vught

bd.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

 

 

 

 

 

 

 

Login om te antwoorden

No thoughts on “Nieuws uit Brabant”

Anbiedingen van de week!

 


 Mmmm.. de lekkerste smoothies en sapjes maak je met de Bourgini blender!

blender.jpg

Bourgini Classic Blender Plus 1.5L

Productinformatie

Met de Bourgini Classic Blender Plus maak jij in een handomdraai de lekkerste shakes, smoothies, soepen en sauzen!

Het enige wat jij hoeft te doen? Verse ingrediënten verzamelen en in het blender glas plaatsen. Deksel erop en klaar ben je. Deze blender is zó krachtig, dat je er zelfs ijs mee kunt verMann. Welke blender recepten je ook wilt maken, dit is jouw ideale keukenhulp.

Belangrijkste voordelen

 • Luxe roestvrijstalen afwerking
 • Geschikt voor het verMann van ijs
 • Blenderglas met maataanduiding
 • Navulbaar tijdens het blenden
 • Eenvoudig en veilig in gebruik
 • Hygiënisch dankzij afneembaar glas en mes

Goed om te weten:

+ Niet geschikt voor hete vloeistoffen (er is geen afvoer voor stoom)

+ De blender mixt en pureert (het is geen vervanging voor een mes of juicer)

Oververhittingsbeveiliging, motor stopt

Dankzij een beveiliging tegen oververhitting slaat de blender na een paar minuten af. Dit kan voor komen bij het te lang laten draaien van de motor, het verwerken van harde ingrediënten of het gebruik van teveel inhoud. Haal de stekker uit het stopcontact en laat even rusten. In de handleiding lees je exact hoeveel tijd wordt aangeraden om de blender te gebruiken en hoeveel en welke ingrediënten je kan mixen.

Veilige en gebruiksvriendelijke keukenhulp

De Classic Blender Plus is de beste koop wanneer je op zoek bent naar een veilige en gebruiksvriendelijke keukenhulp. Dankzij de antislipvoetjes blijft de blender goed op zijn plaats staan. Daarnaast voeg je via de vulopening gemakkelijk ingrediënten toe tijdens het blenden en schenk je de vloeistoffen moeiteloos over met de schenktuit. En heb je de onderdelen niet goed geplaatst? Dan zorgt de ingebouwde veiligheidsschakelaar ervoor dat de blender niet start.

koopnu

HEMAkleding: stijlvol, praktisch en betaalbaar, die jarenlang meegaat !

dameskleding: stijlvol, praktisch en betaalbaar, die jarenlang meegaat !

dameskleding: stijlvol, praktisch en betaalbaar, die jarenlang meegaat !

Update je garderobe met het veelzijdige en trendy assortiment dameskleding van HEMA. Vind jouw favorieten vandaag nog online! Met zo’n uitgebreide collectie dameskleding scoor je zeker een casual outfit, of juist een zakelijke look en alles daartussenin. Van werkkleding tot vrijetijdsoutfit en van comfortabel t-shirt tot ‘wauw’ maxi-jurk, HEMA heeft dameskleding voor elke gelegenheid. En zoals je van ons gewend bent, zijn we dol op alle maten en stijlen! Met een breed scala aan maten en stijlen is er altijd een perfecte pasvorm voor jou. Blijf op de hoogte van de laatste damesmode met onze wisselende collecties en vind nieuwe favorieten. Of, vul je garderobe aan met de basics die elke vrouw nodig heeft. Je outfit maak je natuurlijk af met bijpassende schoenen, een tas en accessoires. Mix en match naar hartenlust met verschillende kleuren, prints en materialen en creëer de garderobe waar jij blij van wordt. Een outfit waar je je goed in voelt, dat is waar het om draait bij HEMA.

Naar de HEMA dameskleding

hema kleintjes.png

 

Kinderkleding van de HEMA; stijlvol, praktisch en betaalbaar, die jarenlang meegaat !

 

Babykleding

 

Herenkleding