HEMA: Sale met korting tot wel 50%

Nieuws uit Brabant

AD:den-bosch

AD.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Brabant

Omroep Brabant: Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten van Omroep Brabant
 • De brandweerkazerne in Vessem is in de nacht van dinsdag op woensdag doelwit geweest van dieven. De daders namen diverse gereedschappen mee die de brandweer gebruikt bij bijvoorbeeld zware ongevallen.

  In de kazerne staat één brandweerwagen. Daar zijn een ram en knipschaar uit gestolen. Een ram wordt gebruikt om een beknelde bestuurder te bevrijden.

  De dieven sloegen ook meerdere deuken in de brandweerwagen. Het gevolg van de diefstal is dat de brandweerwagen tijdelijk niet inzetbaar is. De daders kwamen binnen door de cilinder uit het slot van de achterdeur te verwijderen.

  Eerder deze maand werden vergelijkbare diefstallen gepleegd in Venlo en Reuver. De postcommandant van de brandweer in Reuver vertelde tegen de NOS dat het ontbreken van dit soort gereedschappen een verschil tussen leven en dood kan zijn. Volgens hem kan het een kwartier langer duren voordat een andere eenheid met de geschikte materialen ter plekke is.

 • Een auto is woensdagmorgen tegen de zijkant van een huis op de Ahornstraat gebotst. De bestuurder is overleden. Vermoedelijk raakte de automobilist onwel.

  De auto reed op de Meidoornstraat toen het mis ging. Op de kruising met de Ahornstraat schoot de auto door de bosjes heen, reed het over de stoep en kwam het tot stilstand tegen de zijkant van het huis.

  De schade aan het huis valt mee. De politie doet onderzoek. De Meidoornstraat is daarom enige tijd dicht.

 • Twee hangbuikzwijntjes zijn dinsdagavond doodgereden op de A2 bij Leende. De beestjes staken de snelweg over en werden toen geraakt.

  Een auto en een bestelbusje raakten beschadigd. Vooral het bestelbusje zat aan de voorkant flink in elkaar. De bestuurders raakten niet gewond.

  Van de zwijntjes was weinig meer over. De resten van de beestjes lagen verspreid over het wegdek. Rijkswaterstaat sloot tijdelijk de rechterrijstrook af om de resten op te ruimen. De weg werd weer vrijgegeven toen dit was gebeurd.

 • In dit liveblog houden we je woensdag op de hoogte van het laatste nieuws rondom de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.

  De hoofdpunten:

  • De Kamer debatteert woensdag over de nieuwe coronamaatregelen.
  • Veel politici vinden de aangescherpte maatregelen te laat of onvoldoende.
  • Huisartsen zijn ontevreden over de zorg die zij (kunnen) bieden sinds corona.
  • Shell schrapt duizenden banen vanwege de coronacrisis.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

  11.07 Mondkapje verplicht bij HMC
  Patiënten, bezoekers en zorgverleners van het Haags Medisch Centrum (HMC) moeten vanaf nu in de meeste gevallen een mondkapje dragen. Alleen voor patiënten die zijn opgenomen op de verpleegafdeling is een mondkapje niet verplicht. De maatregel geldt op alle locaties van het ziekenhuis.

  Het ziekenhuisbestuur neemt de maatregel naar aanleiding van de oproep van burgemeester Jan van Zanen om mondkapjes te dragen in openbare binnenruimtes. Van Zanen is tevens voorzitter van de veiligheidsregio Haaglanden, die samen met drie andere veiligheidsregio's het gebruik van mondkapjes wil uitbreiden. Het gaat om Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Brabant-Zuidoost.

  De veiligheidsregio's stellen het dragen van mondkapjes niet verplicht, het is wel een 'dringend advies'. Zorginstellingen en bijvoorbeeld ook winkels of horecabedrijven mogen het gebruik van mondkapjes wel afdwingen.

  11.01 Ziekenhuisopnames nemen snel toe
  Ziekenhuizen behandelen momenteel ongeveer 700 coronapatiënten. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding vreest dat dit er meer dan duizend zullen zijn tegen het einde van de week. Omdat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen zo snel oploopt, geeft het LCPS ook donderdag een persconferentie.

  Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, deelt donderdag vanuit het Erasmus MC in Rotterdam mee wat de laatste stand van zaken is. Tijdens de persconferentie van afgelopen maandag, de eerste bijpraatsessie in maanden, zei hij dat de zorg voor patiënten met andere aandoeningen in de knel komt als er meer dan duizend coronapatiënten zijn. Dan moeten ziekenhuizen mogelijk bepalen om de reguliere zorg af te schalen.

  10.50 Meer Rotterdammers in de bijstand
  De gemeente Rotterdam verwacht forse financiële tegenvallers vanwege de coronacrisis. De impact over 2020 is 53,1 miljoen euro en voor 2021 nu al 38,1 miljoen euro. Dit komt voor het grootste deel door een toename van het aantal Rotterdammers in de bijstand.

  Om sterker uit de crisis te komen, wil het stadsbestuur geld steken in onder meer de stimulering van de economie, door bijvoorbeeld het bouwen van nieuwe woningen, armoedebestrijding en het omscholen van werkzoekenden. Hiervoor worden reserves aangesproken. Ook zet de gemeente geld in dat afkomstig is uit de verkoopopbrengsten van het belang in energiebedrijf Eneco. Zo wordt onder meer de noodsteun aan Diergaarde Blijdorp en Ahoy uit dit potje betaald.

  10.40 Rechtsgebouwen blijven gewoon open
  Rechtbanken en gerechtshoven blijven voorlopig gewoon open, ondanks de verscherpte coronamaatregelen. Volgens de Raad voor de rechtspraak zijn alle gerechtsgebouwen coronabestendig en op anderhalvemeter-norm ingericht. Fysieke zittingen kunnen daarom veilig doorgaan. Wel is er beperkt ruimte voor pers en belangstellenden. Sommige zaken worden daarom (deels) via een livestream uitgezonden.

  Rechtbanken en gerechtshoven sloten half maart wel hun deuren door de coronacrisis. Dit was voor twee maanden. Alle zaken werden uitgesteld. Zo'n 17.000 rechtszaken konden niet doorgaan.

  10.14 Nertsenbedrijf in Neer besmet
  Bij een nertsenbedrijf in Neer (Limburg) is het coronavirus vastgesteld. Het bedrijf heeft ongeveer vierduizend moederdieren. Er wordt zo snel mogelijk geruimd. In totaal zijn nu 58 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard.

  09.02 Huisartsen zijn ontevreden over de zorg
  Huisartsen zijn ontevreden over de zorg die ze (kunnen) leveren sinds de uitbraak van het coronavirus. Dat blijkt uit een peiling onder 1600 huisartsen van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

  "Zorgen over kwetsbare patiënten, de oplopende werkdruk, het eigen team en uitval door verkoudheidsverschijnselen zijn aan de orde van de dag. We moeten er samen voor zorgen dat huisartsenpraktijken overeind blijven en zoveel mogelijk zowel de gewone zorg als coronazorg kunnen blijven bieden", aldus de LHV.

  Huisartsen zijn vooral bezorgd over de gevolgen voor kwetsbare groepen. Mensen mochten of konden niet naar de praktijk komen, waardoor ze niet altijd goed in zicht bleven.

  08.51 'Matig coronasteun niet'
  Het kabinet moet de versoberingen van het derde steunpakket terugdraaien. Nu de coronamaatregelen zijn aangescherpt, is het noodzakelijk om de steun voor ondernemers juist uit te breiden om een slagveld aan reorganisaties en faillissementen te voorkomen. Dat zeggen vakbonden FNV en CNV in De Telegraaf.

  In het derde steunpakket, dat donderdag ingaat, wordt onder meer de looncompensatie voor bedrijven verlaagd. Ook wordt de ontslagboete geschrapt die er nog was voor werkgevers die zonder overleg met vakbonden gaan reorganiseren. Verder biedt het derde pakket expliciet ruimte voor loonoffers van het personeel. De bonden vrezen een versnelling van ontslagen en reorganisaties.

  08.45 'Gratis mondkapjes voor minima'
  FNV pleit voor gratis mondkapjes voor mensen die moeten rondkomen van een laag inkomen. De vakbond doet dit een brief aan de Nederlandse gemeenten.

  "De mensen met de kleinste portemonnees hebben het al extra zwaar door corona en kunnen de kosten voor die mondkapjes er niet bij hebben", zegt Maureen van der Pligt, bestuurder van FNV Uitkeringsgerechtigden, tegen het ANP. "Helemaal niet nu je in sommige steden en regio's het dringende advies krijgt om een mondkapje te dragen en winkels je mogen weigeren als je dat niet doet."

  De vakbond vraagt gemeenten om de mondkapjes te betalen vanuit de bijzondere bijstand of met een algemene tijdelijke maatregel.

  08.40 Shell en BAM schrappen banen
  Shell gaat 7000 tot 9000 banen schrappen door de coronacrisis. Het olie- en gasconcern doet dit om kosten te besparen.

  Het banenverlies vindt plaats in de periode tot eind 2022 en moet leiden tot kostenbesparingen van 2 miljard tot 2,5 miljard dollar per jaar. In het aantal banen dat Shell schrapt, zijn ook circa 1500 werknemers meegenomen die dit jaar vrijwillig vertrekken bij het bedrijf.

  Ook bouwconcern BAM gaat vanwege de coronacrisis banen schrappen. Het bedrijf heeft een grote reorganisatie aangekondigd, maar gaat nog in overleg met ondernemingsraden en vakbonden over het precieze aantal arbeidsplaatsen. Naar verwachting gaat het om honderden banen.

  07.08 'Verlies kwetsbaren niet uit het oog'
  De overheid moet tijdens de tweede coronagolf de meest kwetsbare mensen niet uit het oog verliezen bij de hulpverlening en de ontwikkeling van steunmaatregelen. Die oproep doet het Rode Kruis woensdag, meldt het ANP.

  Volgens de organisatie hebben steeds meer mensen hulp nodig. "Niet iedereen die zijn baan verliest of tijdelijk niet kan werken, heeft nu recht op overheidssteun. Een deel van hen, zoals seizoenarbeiders en schoonmakers die informeel werk doen, komt zonder inkomen al snel in ernstige omstandigheden terecht." Informeel werk is werk dat niet staat geregistreerd bij de Belastingdienst.

  06.54 Kamerdebat over nieuwe maatregelen
  De Tweede Kamer debatteert woensdag over de nieuwe coronamaatregelen. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge komen tegenover kritische politici te staan, die de aangescherpte maatregelen veelal te laat of onvoldoende vinden.

  SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen maakt zich 'grote zorgen' over de effectiviteit van de maatregelen. Ook vraagt ze zich af of het niet beter is om richtlijnen, zoals het mondkapjesadvies, landelijk in te voeren in plaats van regionaal. De PvdA en GroenLinks sluiten zich hier bij aan. Ook Rob Jetten, fractievoorzitter van coalitiepartij D66, vindt het verschil in maatregelen moeilijk te begrijpen, zei hij dinsdag tegen Nieuwsuur.

  PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat er de afgelopen weken 'kostbare tijd' verloren is gegaan. Hij denkt dat dit voor veel mensen schrikken is, na de 'sussende woorden van het kabinet de afgelopen tijd'.

  GroenLinks wil weten waarom er niet meer is geluisterd naar het Outbreak Management Team (OMT). Dat was bereid verder te gaan dan het kabinet uiteindelijk ging, onder meer door een avondklok in te stellen. De Volkskrant berichtte dinsdag dat een deel van het OMT zich buitenspel gezet voelt door de politiek. De Jonge schreef dinsdag aan de Kamer dat er mogelijk toch een avondklok komt als de groei van het aantal coronabesmettingen niet afneemt.

  06.17 Thuiswerken verplicht op Bonaire
  Bonaire stelt thuiswerken verplicht waar dat mogelijk is. Dat is een onderdeel van een nieuw pakket aan coronamaatregelen dat gezaghebber Edison Rijna heeft aangekondigd.

  Bonaire voerde 21 september een lichte lockdown in. Er waren op dat moment 27 besmettingen. Nu zijn het er 77. Volgens Rijna blijkt uit analyse dat de meeste besmettingen thuis plaatsvinden of op het werk.

 • Op een huis aan de Piet Heinstraat in Waalre is dinsdagavond laat een gewapende overval gepleegd. Volgens de politie waren bij de overval twee mannen betrokken. Een man, de bewoner, raakte lichtgewond.

  De daders waren donker gekleed en gemaskerd. Rond elf uur forceerden ze de voordeur van de woning om binnen te komen. De bewoner wist te ontkomen en hij alarmeerde de politie. Agenten waren snel ter plaatse. Ze hebben het slachtoffer opgevangen en aangehoord. De overvallers gingen er vandoor. Het is nog niet duidelijk of er iets is meegenomen.

  Politie doet onderzoek in de buurt
  De politie heeft direct de omgeving doorzocht, maar de overvallers werden niet gepakt. Ook de inzet van een speurhond leidde niet tot een aanhouding.

 

 

 

 

 

 

 

Brabants Dagblad

 

Brabants Dagblad:den-bosch-vught

bd.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden
 • EMPEL - Feest in Empel! Het is deze week zestig jaar geleden dat Jan van Deursen het jawoord gaf aan Jeanne van der Donk. Toen hij haar in Orthen leerde kennen, wist hij meteen: hij had de jackpot gewonnen. Jeanne was letterlijk een lotje uit de loterij. Op 29 september 1960 gaven ze elkaar het jawoord.
 • VUGHT - Druk bezochte buurtbingo’s, spontane burenhulp, op veilige afstand genieten in de nieuwe pluktuin of op jeu de boulesbaan. Of het door ‘corona’ komt, is niet duidelijk maar Vughtenaren zijn actiever in hun eigen buurt én kijken weer meer naar elkaar om. ,,Er is veel behoefte aan verbinding en elkaar ontmoeten”, schetst wijkwerker Frank Mulkens van Welzijn Vught.
 • DEN BOSCH - De twee grote ventilatierooster aan de achterzijde van het nieuwe Theater aan de Parade blazen geen vervuilde lucht in de tuin van de twee wooncomplexen achter het theater. De roosters zuigen verse en dus schone lucht aan, de afgewerkte lucht wordt via het dak van de nieuwbouw afgevoerd.
 • DEN BOSCH - Voorzitters van sportverenigingen zitten met de handen in het haar nu kantines drie weken op slot moeten en publiek niet welkom is langs de lijn. ,,Het weren van toeschouwers bij amateurwedstrijden is van een ongekende stompzinnigheid", zegt Eric van der Zande, voorzitter van rugbyclub The Dukes.
 • DEN BOSCH - Bijna geen ander winkelgebied in Nederland werd volgens onderzoeksbureau Locatus zo hard getroffen door het coronavirus als het Bossche stadscentrum. De binnenstad heeft zijn veerkracht getoond, maar vreest een tweede crisis.

 

 

 

 

 

 

 

Login om te antwoorden

Agenda Brabant op Facebook

BeterBrabant op Facebook