Nieuws uit Brabant

AD:den-bosch

AD.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Brabant

Omroep Brabant: Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten van Omroep Brabant
 • In dit liveblog lees je het belangrijkste 112-nieuws van maandag in Brabant. De hele dag praten we je hier bij over ongelukken, branden en misdrijven in onze provincie.

  De hoofdpunten:

  • Ravage op N618 na ongeluk bij Sint-Oedenrode.
  • Bedrijfsbus brandt uit in Roosendaal.
  • Politie valt huis in Den Bosch binnen.
 • 100 dagen lang meehelpen in een psychiatrische kliniek in Eindhoven. Dat deden de twee jonge programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul voor een nieuwe programma van de VPRO. De Brabantse Marlou van Dongen werkt in een van de klinieken en begeleidde één van presentatoren tijdens hun verblijf.

  Marlou werkt op een afdeling van zorginstelling De Grote Beek. Daar zitten mensen met een verstandelijke beperking en psychische problemen. Zij was voor het VPRO-programma de persoonlijke begeleider van presentator Tim den Besten. Den Besten maakte samen met collega Nicolaas Veul vorig jaar al het programma 100 dagen voor de klas. Voor een nieuw seizoen liepen ze nu rond in een psychiatrische inrichting.

  ''Het is heel wat voor cliënten om aan heel Nederland te laten zien dat ze hier zitten’’, vertelt Marlou bij het Omroep Brabant programma KRAAK. ''Maar de reden om mee te werken is toch ook om een bepaald stigma te doorbreken. Als je een gebroken been hebt, snapt iedereen wat er met je aan de hand is. Maar als je er van de buitenkant normaal uitziet, zegt dat niets over hoe het van binnen of in je hoofd met je gaat.’’

  En dat meelopen in een psychiatrische kliniek niet niets is, blijkt al op dag één. Marlou moet Tim op het matje roepen en gebiedt hem een stap terug te doen. ''Tim ging in gesprek met een patiënt, Gina. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst en hij begon van alles aan haar te vragen. Dat was voor Gina best pittig. In twee minuten tijd vertelde ze hem ineens wel heel veel persoonlijke dingen. Tim was vergeten dat hij hier een andere rol heeft. Je bent hier niet om te interviewen. Anders vertrouwen ze je misschien niet meer.''

  Dat vertrouwen is heel belangrijk. Ook voor Marlou. Het vertrouwen in haar patiënten verliest zij Naamlijk nooit. ''Uiteindelijk zijn we allemaal mensen en ik hoop dat kijkers zien hoe kwetsbaar we eigenlijk allemaal zijn. Tim zei aan het einde van het programma dan ook: ‘Misschien ben ik wel niet zo normaal en zijn zij niet zo gek.' Hopelijk zien meer mensen de wereld straks niet meer zo zwart-wit.''

 • Caroline Smulders uit Heesch bereidt zich in het warme Marokko voor op de Morocco Solar Challenge, ook wel het wereldkampioenschap zonnerace genoemd. Al anderhalf jaar werkt de 22-jarige studente technische natuurkunde aan de raceauto die moet gaan winnen. Nu is het dan eindelijk zover: "We gaan vol voor de wereldtitel."

  Zware omstandigheden en lange dagen. Caroline en haar Vattenfall Solar Team zijn vanwege voorbereidingen al ruim een maand in Marokko. "De voorbereidingen gaan prima, al zijn het wel lange en drukke dagen. Normaal rijden we de wereldkampioenschappen in Australië, maar dit jaar is dat dus Marokko. Dat brengt wel uitdagingen met zich mee, want het verkeer hier is heel anders en we rijden ook door de bergen."

  Caroline hoort bij de mobiele werkplaats die tijdens de rit achter de zonneauto aan rijdt voor eventuele technische hulp. In totaal rijden de teams ongeveer 2500 kilometer in vijf dagen. De route loop door onder meer de Sahara en het Atlasgebergte. Bij elke rit wordt de tijd vastgelegd: wie de minste tijd nodig heeft om de afstand te overbruggen, mag zich wereldkampioen zonnerace noemen.

  Onderweg wachten het team verschillende hindernissen. "We moeten oppassen voor bijvoorbeeld kamelen, ezels of langzame wagens die een berg op moeten rijden. We zijn zelfs een zandstorm tegengekomen toen we de route gingen verkennen", zegt Caroline, die als electrical engineer verantwoordelijk is voor alle technische snufjes van de raceauto 'Nuna11'.

  De studente gaat haar uiterste best doen. "De uitdaging is natuurlijk heel anders dan bij veel racedisciplines, maar niet minder leuk. Door de zware omstandigheden moet je heel flexibel zijn en snel van strategie kunnen veranderen", benadrukt de studente.

  Caroline en de andere teamleden van de TU Delft begonnen in augustus vorig jaar met het ontwerp van de auto. "Je begint met een leeg vel papier en binnen een paar maanden bouw je de auto. In de maanden erna was het vooral testen", vertelt ze. "We hebben alles op de millimeter ontworpen, want in de hitte zetten onze onderdelen uit. Daar moeten we goed rekening mee houden in dit warme klimaat."

  En voilà: zo ziet de 'Nuna11' er dan uit. Caroline noemt het ook wel de Picasso onder de zonneauto's. "Het is een nieuw soort auto: een asymmetrische en gestroomlijnde driewieler met twee wielen rechts en één wiel links. We hebben ieder draadje en kabeltje zelf in elkaar gezet", zo beschrijft ze de zonneauto, die een topsnelheid heeft van 135 kilometer per uur.

  Coach Marc Lammers maakt de race waarschijnlijk niet in Marokko mee. Vrijdag zou hij naar het team vliegen, maar wegens reisbeperkingen zal hij het team van thuis uit moeten coachen.

  Toch kan Caroline niet wachten tot maandag, als de eerste etappe van start gaat. "Het zijn lange dagen: om kwart voor vijf opstaan en doorwerken tot 's avonds laat. Toch heb ik er veel zin in, want ik werk er al heel lang naartoe."

  LEES OOK: Marc Lammers lijkt zonnerace in Marokko te missen door vliegverbod

 • Te weinig slimmigheid, te veel balverlies en te weinig scherpte: de 5-0 nederlaag bij Ajax komt hard aan bij PSV. Coach Roger Schmidt en verdediger Andre Ramalho gaven na afloop toe dat de kampioensstrijd met Ajax heel lastig gaat worden

  'Verschrikkelijk’' was het eerste woord dat André Ramalho gebruikte bij de persconferentie na afloop. De verdediger en zijn trainer stonden teleurgesteld de pers te woord na de afslachting in Amsterdam.

  Want de cijfers liegen niet na de 5-0 nederlaag in Amsterdam. PSV heeft al zeventien tegentreffers gehad in de Eredivisie. Er zijn maar drie clubs die meer goals tegen kregen dan PSV.

  “Dat zijn duidelijke cijfers” zei Ramalho toen hij geconfronteerd werd met deze statistiek. “We moeten hierin verbeteren en ik ben ervan overtuigd dat we op termijn verbetering laten zien. Maar voor nu voel ik mij hier natuurlijk ook verantwoordelijk voor.”

  Ondanks dat PSV een wanvertoning liet zien, zocht de trainer zijn excuses bij het feit dat het geen schande is van Ajax te verliezen. “Zij spelen al jaren samen met elkaar en hebben ook al jarenlang dezelfde trainer. Daarnaast zitten ze nu ook in een fase waarin alles lukt. Je kan verliezen van Ajax.”

  Dat de uitslag zo hoog uitpakt, had volgens had volgens Ramalho te maken met het nemen van risico’s. “Bij die 2-0 willen we nog te veel op zoek naar de aansluitingstreffer. Hierdoor geven we veel ruimte weg achterin. Die risico’s moeten we op een slimmere en betere manier nemen” zei de verdediger na afloop.

  Ook het slordig zijn in balbezit was één van de oorzaken dat PSV met ruime cijfers verloor. “Als je bij de 1-0 vijf tot zes ballen op rij verliest, ligt het open. We maakten te veel Een evenement opgeven kan pas na registratie en inloggenen en verloren te veel ballen. Dat mag ons niet overkomen.”

  Het zal in Eindhoven de komende week vooral wonden likken zijn. Ramalho: “De komende week zullen we vooral mentaal moeten herstellen. Twee keer op rij verliezen is niet makkelijk. Ik ben er zeker van dat we sterker terugkomen, maar dit is verschrikkelijk.”

  Er zit geen ontwikkeling in het spel en PSV lijkt maar niet uit deze vormdip te komen. Toch blijft de trainer er zoals gewoonlijk rustig onder. “We moeten de goede sfeer in de groep terugkrijgen en mentaal het team oplappen. We moeten opstaan en terugvechten.”

  Ook in de titelstrijd met Ajax geeft Schmidt zich niet gewonnen. “Ik wist op voorhand dat het een lastig karwei ging worden. Wij doen ons best om ze het heel lastig te maken. Het is dan teleurstellend hoe de wedstrijd van vandaag verloopt, maar opgeven is geen optie.”

  LEES OOK: Machteloos PSV gaat keihard onderuit bij Ajax

 • Heftige videobeelden van de dodelijke steekpartij in Den Bosch worden gedeeld op sociale media en in WhatsApp-groepen. De politie roept op om die beelden niet meer te verspreiden. Maar waarom delen mensen überhaupt dit soort heftige beelden? En waarom wordt het gefilmd? Mediapsycholoog Mischa Coster legt uit.

  De steekpartij van zaterdagavond werd live gestreamd op Instagram. In WhatsApp-groepen werd vervolgens een screenshot gedeeld van het overleden slachtoffer, een 20-jarige vrouw. De politie houdt er sterk rekening mee dat die beelden zijn gedeeld door de verdachte, de 21-jarige halfzus van het slachtoffer. Zij is opgepakt.

  "Dit is een bijzonder geval", zegt mediapsycholoog Mischa Coster over het feit dat de verdachte waarschijnlijk zelf de beelden maakte. "Als mensen een ongeluk of mishandeling filmen dat ze bij iemand anders zien gebeuren, kan dat zijn omdat ze het zo heftig vinden, dat ze die emoties later met iemand willen delen. Of ze willen de scoop hebben, dus het als eerste naar buiten brengen. Dat laatste een beetje om stoer te doen. Het gebeurt gelukkig steeds vaker dan mensen filmen om de politie te helpen bij een eventueel onderzoek", legt hij uit.

  Maar als de dader zelf filmt wat hij of zij iemand aandoet, is het weer een heel ander verhaal, vertelt de mediapsycholoog. Hij vindt het dan ook lastig om dat te kunnen beoordelen. "Zo iemand heeft dan echt wel een andere motivatie. Waarschijnlijk dat diegene wel geestesziek is, maar ik ben geen therapeut. Het zou ook iets met publieke eerwraak te maken kunnen hebben."

  Het zou volgens Coster ook nog kunnen komen doordat dit soort acties weleens in films en series te zien zijn. "Er zijn de laatste tijd een aantal films en series uitgekomen waarin het livestreamen van verschrikkelijke gebeurtenissen centraal staat. Zo begint een serie met een scène waarin te zien is dat iemand dood zou gaan als de livestream vijf miljoen views krijgt. Dus er is helaas inspiratie te vinden voor dit soort livestreams."

  Dat mensen vervolgens de beelden verder verspreiden, komt volgens Coster doordat deze bepaalde emoties oproepen. "Als we ergens een heftige emotie op hebben, willen we dat vaak delen met anderen. Delen is tegenwoordig natuurlijk bijna een synoniem aan social media, dus daar gebeurt dat dan", legt Coster uit.

  "Hoe verder iemand van het slachtoffer afstaat, hoe makkelijker het is om zulke beelden te delen. Als beste vriendin zou je toch minder snel zo'n foto delen dan iemand uit het buitenland bijvoorbeeld."

  In de oproep van de politie om de beelden niet te delen, wordt gezegd: wat zou jij ervan vinden als dit jouw vriendin of zus was? Maar Coster betwijfelt dan ook of mensen daadwerkelijk gehoor geven aan deze oproep. "Mensen kunnen zich niet echt in die situatie inleven. Ik denk dat het kansrijker is om in te zetten op het beperken van de schade, door bijvoorbeeld een post te rapporteren."

  Dat heftige foto's en video's worden gedeeld op social media, lijkt steeds vaker voor te komen. Volgens Coster is het een gevoelig onderwerp. "Ik hoop niet dat dit een trend is. Maar doordat het vaker gebeurt, zie je dat als mensen de keuze hebben om zulke beelden wel of niet te delen, deze optie soms ook wordt meegenomen. Vroeger was dat niet zo. Maar nu zie je echt dat mensen actief zulke filmpjes zelf opnieuw plaatsen op social media. Dat brengt andere mensen helaas ook weer op ideeën."

  LEES OOK: Dodelijke steekpartij Den Bosch gestreamd op Instagram, beelden gaan rond

 

 

 

 

 

 

 

Brabants Dagblad

 

Brabants Dagblad:den-bosch-vught

bd.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

 

 

 

 

 

 

 

Login om te antwoorden

No thoughts on “Nieuws uit Brabant”