mobiel:0625492100 Stuur je eigen bijdragen of aankondigingen per E-mail naar info@beterbrabant.nl

 

Omroep Brabant nieuws

Alle nieuwsberichten van Omroep Brabant
 1. Tilburg en Breda is zeker niet altijd haat en nijd. Beide steden organiseren dit weekend samen de Special Olympics Nationale Spelen 2024. Vrijdagavond was in het Bredase Breepark de spectaculaire openingsceremonie met een vlaggenparade en het ontsteken van de olympische vlam. Frans Bauer zorgde er met een verrassingsoptreden voor dat de zaal aan het einde van de avond ontplofte.

  Tijdens het grootste multi-sportevenement in Nederland voor mensen met een verstandelijke beperking staan er twintig sportdisciplines op het programma. In totaal strijden 3000 sporters om de prijzen, waaronder 573 uit Noord-Brabant. Er zijn in totaal twintig toernooien, waaronder bekende sporten zoals voetbal en tennis, maar ook boccia dat een beetje lijkt op jeu de boules.

  De organisatie heeft zich twee jaar voorbereid op dit evenement. "We hebben daarvoor al een verdeling gemaakt over negen locaties in Tilburg en negen in Breda. Daarbij hebben we gekeken welke verenigingen geschikt zijn om er een sporttoernooi te organiseren", aldus projectdirecteur Niels Cannegieter.

  "Het was een uitdagende klus, maar we zijn er klaar voor. De sporters ook, die zullen strijden om de medailles. Maar het plezier en de nieuwe vriendschappen die ze opdoen, dat is nog belangrijker." Bij een Special Olympics Nationale Spelen hoort een olympisch dorp. De sporters en begeleiders verblijven dit weekend in de Beekse Bergen,

  Jim van TV De Schutskamp uit Den Bosch doet mee aan het tennistoernooi. "Ik ga zowel in het enkel- als het dubbelspel mijn uiterste best doen om prijzen te pakken. Het begin van dit evenement is in ieder geval fantastisch. Ik kreeg kippenvel toen ik met de vlaggenparade het stadion binnenliep."

  Iets verderop zit Nahum die de 100 en 200 meter sprint gaat rennen en daarnaast meedoet aan het kogelstoten. "Ik hoop mijn persoonlijke records te verbeteren. Maar verder wil ik er vooral met iedereen een feestje van maken."

  Na de vlaggenparade liet Frans Bauer met een surprise-act de zaal ontploffen. "Ik ben een Brabander in hart en nieren. Ben er geboren en ik wil hier ter zielen gaan. Dat we in ons eigen Brabant zo'n geweldig evenement hebben, daar moeten we trots op zijn."

  Hij maakt de vergelijking met Ahoy, waar hij in oktober concerten geeft. "Als ik hier om me heen kijk, zie ik bijna 10.000 mensen. Een soort Ahoy, maar dan in m'n achtertuin."

  Frans heeft bewondering voor de sporters, maar hoe is het eigenlijk met zijn eigen sportcarrière? "Richting Ahoy ben ik weer begonnen met een programma en ik ga er volle bak voor. Vanmorgen om 6.30 uur ging ik hardlopen en om 10.30 uur heb ik gefietst en hing ik aan de gewichten. Daarna repeteren bij Guus Meeuwis voor Groots en nu sta ik hier. Als dat geen topsport is mensen. Maar dat is natuurlijk nog niks vergeleken met de deelnemers aan de Special Olympics Nationale Spelen, dat zijn echte atleten."

  Na de polonaise en het zwaaien op de muziek was het tijd voor het belangrijkste moment van de avond. Het olympisch vuur werd ontstoken, de eed werd uitgesproken en daarmee is Brabant dit weekend olympisch.

  DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

  G-dansers klaar voor olympische strijd: 'Spannend, zo'n groot evenement'

 2. Boos en teleurgesteld. Zo reageren de inwoners van Herpen op de diefstal van een bronzen beeld in het dorp. De zwaan stond er al meer dan twintig jaar. Nu zijn alleen de pootjes nog over.

  Beduusd kijkt Cor van den Oever naar wat er over is van het beeld. Een bronzen voetbal met daarop twee pootjes. "Onbegrijpelijk dat mensen hiertoe in staat zijn."

  Dorpsgenoot Parry Vermeulen is het daar helemaal mee eens. "Dit is een groot verlies voor Herpen." Parry keek vanuit zijn winkel uit op het beeld. "Het was een hele mooie zwaan die zijn vleugels spreidde. Een iconisch beeld, echt de trots van het dorp. Daar blijf je met je fikken vanaf."

  Het beeld stond al meer dan twintig jaar midden in het dorp, op de kruising van de Broekstraat en de Rogstraat. Het is eigendom van Stichting Herpen in Woord en Beeld. "We begrijpen het niet. Het is zielig, als je zoiets doet," zegt voorzitter Patrick Princen zichtbaar aangeslagen. "De zwaan staat symbool voor Herpen. Hij stond op een voetbal, omdat het kunstwerk hier is neergezet ter ere van het 75-jarig bestaan van voetbalclub Herpinia."

  Waarschijnlijk sloegen de dieven dinsdag vroeg in de ochtend hun slag. "We denken rond een uur of vijf in de ochtend. Mensen in de buurt hebben wel wat gehoord. Waarschijnlijk was dat het doorzagen van de pootjes. Zij zijn nog gaan kijken, maar waren te laat. Het beeld was al weg."

  Het is al de tweede keer dat dieven het op de zwaan van Herpen hebben voorzien. "Een paar jaar geleden hebben dieven ook al geprobeerd het beeld los te slijpen," verzucht Princen. "Toen werden ze betrapt door een buurtbewoner en zijn ze gevlucht, zonder zwaan. Specialisten hebben het beeld kunnen lassen. Hij stond er pas net weer een jaar. Maar helaas, hij is alweer weg. En ik denk dat de zwaan nu voorgoed weg is."

  Princen vermoedt dat het beeld zal worden omgesmolten om geld te verdienen aan het brons. En dat denken meer dorpsbewoners. Wiela en Piet van Uden fietsen bijna dagelijks langs het beeld. "Ik had al gezien dat-ie weg was. Maar ja, toen was het dus al te laat," grapt Wiela. Om vervolgens serieus verder te gaan. "Het is heel jammer en triest. Het beeld hoort bij Herpen."

  Ook Piet is verontwaardigd. "Ik vind het niet normaal. Blijf van ons dorp af!" Beiden vermoeden dat het de dieven om het brons te doen was. "Ga gewoon werken voor het beetje geld dat dit beeld nog opbrengt."

  Voor wie hoop heeft dat er een nieuwe bronzen zwaan wordt gemaakt, heeft Princen slecht nieuws. "We hebben het er al over gehad met de bestuursleden. Er komt geen nieuwe zwaan. Het risico is veel te groot dat 'ie dan opnieuw wordt gestolen. We gaan kijken of we de voetjes kunnen verwijderen, zodat alleen de voetbal overblijft."

 3. Hoewel het in de verste verte nog geen weer is voor een verkoelende versnapering, is 'IJs & Spijs' in Haps vrijdag uitgeroepen tot 'Beste ijssalon van het jaar 2024'. De zes genomineerden werden onder meer door mystery guests bezocht. De anonieme proevers smolten van geluk bij het proeven van het ambachtelijke perenijs van eigenaar Mark van Gaal. Het perenijs kreeg niet voor niets de kwalificatie: subliem.

  In de ijszaak staat eigenaar Mark van Gaal te glimmen van trots. "De beste ijssalon van Nederland in 2024", Van Gaal kan het bijna niet geloven, maar blijft bescheiden. "Het is hier een gekkenhuis. Maar er zijn meer ijssalons die goed zijn."

  Van Gaal legt uit hoe de competitie in zijn werk gaat. "In de winter houden we met de vakgroep allerlei onderlinge wedstrijden, zoals het maken van ijs. Daarbij wordt gekeken naar de structuur, smaak en kleur." Jurylid Edwin van Es valt hem bij: "Perenijs is moeilijk te bereiden, omdat het een vlakke smaak heeft. Het ijs van Mark was echter subliem. Hij is een echte ijsbereider."

  Alle vaardigheden worden beoordeeld en gejureerd. Uiteindelijk blijven er zes genomineerden over om de Beste ijssalon van Nederland te worden. De genomineerden kregen in de afgelopen periode bezoek van meerdere mystery guests. De anonieme gasten keurden niet alleen het ijs, maar beoordeelden ook de hygiëne en voedselveiligheid in de ijssalon.

  Vallen de mystery guests in een kleine gemeenschap als Haps niet gelijk door de mand? "We draaien al heel wat jaartjes mee. Vaak zijn het mensen uit horecawereld. Het draait vaak om de momenten waarop. Een regenachtige dag met weinig klanten is anders dan een zonnige pinksterdag waar de mensen buiten in de rij staan. In beide gevallen moet alles kloppen en kwalitatief in orde zijn", legt de winnaar uit.

  Vorig jaar viel Van Gaal net buiten de prijzen, maar dit jaar heeft hij de titel naar eigen zeggen toch maar mooi op zak. "Een mooi feestje is op zijn plaats. Het zal nog lang onrustig zijn in Haps."

 4. Bij klokkengieterij Eijsbouts in Asten zijn ze wel wat gewend als het om bijzondere projecten gaat. Maar de klokkengieters goten nu wel een hele bijzondere klok. Hij is gemaakt van kogelhulzen van een gesneuvelde sluipschutter uit Oekraïne.

  De klok werd gegoten voor de slagwerkgroep HIIIT uit Den Haag. Twee Brabantse componisten gaan een muziekstuk maken met de klok, want de groep wil er graag mee gaan spelen. “Ik kwam verhalen tegen uit de Tweede Wereldoorlog”, vertelt artistiek directeur Fedor Teunisse van HIIIT. “In de oorlog werden klokken op grote schaal door de toenmalige bezetter weggevoerd. En omgesmolten tot wapentuig. Met de toenemende spanningen op het Europese continent, dachten we, wat kunnen we bijdragen om de wereld weer een beetje mooier te maken?”

  En dus besloot de groep het proces om te draaien. “Om wapentuig weer om te gaan smelten naar muziek en klank.” De groep koos voor een recent conflict: Oekraïne. “Het project heeft niet als doel om een kant te kiezen”, benadrukt Teunisse. “Maar om een hoopvolle toekomst te bieden, op een artistieke wijze natuurlijk.”

  De groep wist aan kogelhulzen uit Oekraïne te komen. “Via via zijn we in contact gekomen met een nabestaande van een Oekraïense militair. Voor de oorlog was hij kunstenaar en schreef hij gedichten. Toen is hij onder de wapenen gegaan en jammer genoeg is hij omgekomen in het conflict. De kogelhulzen werden omgesmolten in Kyiv en in een soort broodjesvorm naar Nederland gebracht.”

  In Oekraïne werd graag meegewerkt aan het project. “De nood is daar heel hoog en je komt in contact met hele persoonlijke verhalen. We wilden niet alleen een bel die mooi zou klinken, maar ook een bel met een verhaal. Het is best emotioneel om deze munitie omgesmolten te zien worden. Deze terreur wordt omgesmolten en nu geharnast in klank.”

  Joep van Brussel, adjunct-directeur van Eijsbouts, vindt het een erg bijzonder project. “We hebben nog nooit een klok gemaakt van munitie. Ik ben heel benieuwd hoe hij uiteindelijk gaat klinken. We hebben goed nagedacht over hoe hij zou moeten klinken. Ik ben benieuwd of we er dichtbij gaan komen.”

  De klok is gemaakt van messing en brons. “We hebben messing uit de kogelhulzen bij het brons moeten toevoegen. En dat heeft invloed op de klank van de klok. We weten bijvoorbeeld dat de messing de uitklanktijd van de klok doet dempen. Dus in plaats van een minuut, klinkt hij dan 45 seconden. Maar voor een slagwerkgroep werkt dat wellicht wel goed, dat de klok niet in het hele stuk doorklinkt”, zegt Van Brussel.

  Later dit jaar hoopt de slagwerkgroep de klok te kunnen gebruiken. “We moeten dus in gesprek met de klok”, zegt Fedor Teunisse. “Wat gaat hij ons geven straks? Ik hoop dat we er ooit mee naar Oekraïne kunnen en dit project in vredestijd kunnen uitvoeren.”

 5. Oké, we zijn allemaal wel klaar met het druilerige weer en iedere dag een hoosbui. Dus stappen we massaal naar het reisbureau voor een last minute naar een lekker warm oord. Maar als je dacht voor een vriendelijk prijsje het vliegtuig te pakken, dan kom je bedrogen uit.

  Pasen was bibberen geblazen, in de meivakantie bevroor bloesem aan de bomen. De behoefte om te vertrekken is dan ook groot. Het zonnige zuiden blijft voor de meeste Nederlanders een enorme trekpleister.

  "Onze beleving van vakantie is toch mooi weer. En het weer hier is dan ook allesbepalend voor waar we naartoe gaan", zegt Goof Lukken (docent en vrijetijdsdeskundige aan Breda University of Applied Sciences). Dat merken ze ook bij Travelcentrum De Wit in Veghel.

  "We zien echt duidelijk drukte op onze reisbureaus. Mensen hebben genoeg van het slechte weer. De meivakantie is voor veel mensen ook al in het water gevallen, dus behoefte aan zon is er zeker", vertelt Michelle de Wit van Travelservice De Wit.

  Een groot deel van de vakantiegangers boekte hun zomervakantie al in het najaar. "Maar de mensen die in Nederland dachten te blijven, gaan nu wel erg twijfelen."

  Waar de zogeheten last minutenormaal gesproken een mogelijkheid bood goedkoop een reisje te boeken, is die tijd nu voorbij. Wie komende week zo'n zes dagen naar Griekenland, Spanje of Egypte wil, betaalt al gauw zo’n duizend euro per persoon.

  Dat ziet ook Goof Lukken. “Je krijgt een run op last minutes. De prijzen gaan wat omhoog, want er is veel vraag. En het is sowieso ook een trend dat mensen later boeken. Je kunt tegenwoordig zeggen; ik wil morgen weg zijn en koop voor vanavond een vliegticket en een accommodatie. Vroeger moest je naar een reisbureau, dat was een veel langer proces.”

  Heeft de rampenzomer van vorig jaar ook nog invloed op ons reisgedrag? Want toen greep het vuur om zich heen op het eiland Rhodos, in Slovenië dreven campings weg door stortbuien en in Italië vielen hagelstenen zo groot als tennisballen. En ook nu is het alweer bloedheet in Griekenland en wordt er gevreesd voor bosbranden.

  Volgens Lukken is ons vakantiegedrag door al die gebeurtenissen wel iets veranderd. Zo was er een lichte verschuiving van mensen die juist liever in mei naar het zuiden reisden dan in de zomervakantie.

  "Maar we weten van eerdere crisissen, zoals een terroristische aanslag of extreem weer, dat de impact daarvan op ons reisgedrag het grootst is in het eerste half jaar erna. Na driekwart jaar wordt dat minder. Mensen zijn meer bezig met de problemen door het weer in eigen land. Sommige zouden misschien wel tekenen voor een hittegolf nu”, lacht Lukken.

  Ook De Wit krijgt weinig vragen over de hitte in het zuiden, volgens haar zijn vakantiegangers daar niet mee bezig. "Door de warmte laat niemand zich leiden, mensen willen gewoon heerlijk weg."

  DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT

  Monique moest vorig jaar vluchten voor de vlammen op Rhodos.

  Kampeerders zaten onder dikke dekens en met warme sokken in hun tentje tijdens de meivakantie.

Blokker prijspakkers

Betermode

betermodereklame

An Error Occurred: Whoops, looks like something went wrong.

Sorry, there was a problem we could not recover from.

The server returned a "500 - Whoops, looks like something went wrong."

Help me resolve this