donderdag, 21 juli 2022 11:47

Kunstloc Brabant | Projecten voortgezet onderwijs dit najaar

Written by
Rate this item
(0 votes)
Kunstloc Brabant

Projecten voortgezet onderwijs dit najaar

Publiek applaudiseert voor man met gitaar

Foto: Ymke Frijters

Met de zomervakantie voor de deur, willen we jullie graag informeren over een aantal projecten die Kunstloc organiseert rondom het voortgezet onderwijs. 

Netwerk VO

Op 13 september 2022 organiseren Kunstloc Brabant en Erfgoed Brabant de eerste bijeenkomst voor het netwerk VO, bedoelt voor intermediairs uit Noord-Brabant die werkzaam zijn op het VO. De bijeenkomst staat in het teken van inspiratie, intervisie en netwerken. 

Workshop De Stad Spreekt

In deze workshop leren studenten met andere ogen naar de stad te kijken en zich te verplaatsen in de vele stemmen (stadmakers) die de stad dagelijks vormgeven. Boek deze workshop tijdens de looptijd van de expositie ‘Stad = Natuur’ in de LocHal. En pak deze unieke kans om met je studenten een dagdeel aan de slag te gaan met het zeer actuele thema stadsnatuur.

Training cultuurcoördinator voortgezet onderwijs

In oktober 2022 start de training cultuurcoördinator voortgezet onderwijs. Afgelopen schooljaar hebben we een succesvolle pilot gedraaid. Lees via onderstaande link de ervaringen van deelnemers. Voor de training in oktober zijn nog enkele plekken beschikbaar. Wees er snel bij en meld je aan!

Mede Naamns het hele team cultuureducatie bij Kunstloc wens ik jullie een hele fijne en zonnige zomervakantie toe!

Lees de ervaringen van deelnemers

Anke Koenraadt

Adviseur Cultuureducatie

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuws

Hoe maak je van cultuur een vast onderdeel in het onderwijs?

Hoe maak je van cultuur een vast onderdeel in het onderwijs?

03 jun 2022 Een training voor cultuurcoördinatoren biedt houvast.

Lees meer

Agenda

Bijeenkomst netwerk voortgezet onderwijs

13 sep 2022 inspiratie, intervisie en netwerk voor intermediairs en consulenten VO

Lees meer

De Stad Spreekt

15 sep 2022 t/m 20 nov 2022 workshop voor het voortgezet onderwijs & MBO

Lees meer

Nieuwe Canons

21 sep 2022 t/m 25 jan 2023 onderzoekstraject waarde van authentieke kunsteducatie voor theateronderwijs

Lees meer

Training cultuurcoördinator voortgezet onderwijs

06 okt 2022 t/m 11 mei 2023 til cultuuronderwijs naar een hoger plan

Lees meer

Projecten

Scholing primair onderwijs

Scholing primair onderwijs

Wil je als leraar, als icc’er of als kunstaanbieder de kwaliteit van cultuureducatie verbeteren? Maak dan gebruik van onze scholing.

Lees meer
Cultuureducatie in het hoger onderwijs

Cultuureducatie in het hoger onderwijs

Samen met leraren- en kunstvakopleidingen werken wij aan de professionalisering van studenten als cultuuroverdrager.

Lees meer
Netwerk lokale intermediairs

Netwerk lokale intermediairs

Noord-Brabant heeft een uitgebreid netwerk van lokale intermediairs. Zij zijn hét lokale aanspreekpunt op het gebied van cultuureducatie.

Lees meer
Nieuwe Canons

Nieuwe Canons

Professionaliseringstraject naar de waarde van authentieke kunsteducatie voor het theateronderwijs

Lees meer
Netwerk intermediairs & consulenten voortgezet onderwijs

Netwerk intermediairs & consulenten voortgezet onderwijs

Netwerk voor consulenten en intermediairs die werkzaam zijn in het voortgezet onderwijs in Noord-Brabant.

Lees meer
Training Cultuurcoördinator Voortgezet Onderwijs

Training Cultuurcoördinator Voortgezet Onderwijs

In oktober 2022 start de tweede editie van de training Cultuurcoördinator Voortgezet Onderwijs in Noord-Brabant.

Lees meer

Kennis & advies

Cultuureducatie en kansengelijkheid

Cultuureducatie en kansengelijkheid

Welke rol kan kunst spelen in het verkleinen van de kansenongelijkheid? En wat kan cultuureducatie daarin betekenen?

Lees meer

Trends & ontwikkelingen

Vanaf september 2022 kunnen mbo-instellingen deelnemen aan de pilot met een budget voor kunst- en cultuuractiviteiten. Vanaf het najaar kan het budget worden besteed. Edith Huis in 't Veld werkt aan een project dat erop is gericht om de MBO Card betekenisvol in te zetten. Netwerk Filmeducatie sprak met haar.

Netwerk Filmeducatie

In het nieuwste nummer van Nederlandse Letterkunde publiceren Jeroen Dera en Eva Keulen de resultaten van hun onderzoek naar de leesbevorderingscampagne De Weddenschap, die aan de hand van filmpjes van rolmodellen leerlingen in het vmbo moeten aanzetten tot lezen. Dera en Keulen evalueerden de jubileumcampagne van 2020-2021 aan de hand van enquêtes die afgenomen werden bij docenten en leerlingen. “Zeer opvallend in de leerling enquêtes was dat leerlingen die vaker boeken lazen, minder geneigd waren mee te doen aan De Weddenschap toen ze eenmaal wisten dat Famke Louise en Jeangu Macrooy leescoach waren. Het ligt voor de hand dat leerlingen die toch al lezen, het punt niet zien van een deelNaam aan een leesbevorderingscampagne. Intussen werden deze leerlingen ook nauwelijks geënthousiasmeerd over de boeken die in de startfilm werden voorgesteld. In die zin lijkt het erop dat de campagne noch de lezende vmbo-leerling, noch de niet-lezende vmbo-leerling aanspreekt.” In het jubileumjaar van De Weddenschap waren DIO, Famke Louise en Jeangu Macrooy de leescoaches die leerlingen moesten enthousiasmeren om drie boeken te lezen. DIO was het onbekendst en Famke Louise werd door het merendeel van de leerlingen stom gevonden. Ook de docenten vonden haar het minst geschikt om boeken aan te prijzen, terwijl ze wel redelijk positief oordeelden over DIO en Jeangu Macrooy. De onderzoekers bevelen dan ook aan ‘om leerlingen in volgende edities van deze leesbevorderingscampagne (nog) explicieter te betrekken bij de selectie van leescoaches en na te gaan welk imago de beoogde coaches onder de doelgroep hebben.’  Jeroen Dera, universitair docent Nederlandse Letterkunde aan de Radboud Universiteit, licht het onderzoek toe in het radioprogramma De Taalstaat. Volgens Gerlien van Dalen,  directeur van de Stichting Lezen, die de campagne organiseert,  zijn het vmbo en mbo een moeilijke doelgroep om aan het lezen te krijgen en probeert de stichting op velen manieren om de trend van ontlezing te keren. "We nemen de resultaten en aanbevelingen ter harte en kijken in al onze campagnes wat er beter kan."

Tzum
NPO Radio 1

Buma Music Academy (BMA) werd in 2013 opgestart door Buma Cultuur om het gebrek aan structureel ­muziekonderwijs te compenseren. Inmiddels maken ruim 600 scholen in het voortgezet onderwijs gebruik van het ­modulaire muzieklessenpakket. Buma Cultuur-directeur Frank Helmink: “We willen dat leerlingen van iedere school de mogelijkheid krijgen om live of online deel te nemen aan masterclasses. We hebben een uitgebreid programma opgezet, waardoor artiesten en componisten samen met scholieren muziek gaan maken, schrijven en produceren. Dit is muziekonderwijs zoals iedereen dat graag hadden willen hebben!” Het afgelopen schoolseizoen was. vooral het project Maak ‘t / Deel ’t erg succesvol. Buma Cultuur lanceerde vorig jaar Maak ’t / Deel ’t, een van de zes deelprojecten van het initiatief NieuweMuziekMaken.nl, het platform gefinancierd uit de tweede tranche Steunfonds Rechtensector vanuit het ministerie van OCW. Er werden werkbijdragen voor compositieopdrachten beschikbaar gesteld aan (pop)acts, bands, producers, componisten en tekstschrijvers. Helmink: “Dit project is inmiddels vol op stoom en het Buma Music Academy muziekonderwijs op middelbare scholen wordt overladen met relevant, verrassend en uitdagend lesmateriaal. Lesmateriaal dat niet alleen goed valt bij docenten, maar vooral bij leerlingen. Scholieren, die de afgelopen twee coronajaren (vrijwel) geen muziekles kregen en nu door 24 artiesten en bands van nú, onder wie Bente, Froukje, Banji, Massi, Caza en Dread Pitt, werden en worden geïnspireerd en meegenomen in het maakproces van – ieder twee – nieuwe songs.” “Het is van cruciaal belang (geweest) voor de continuïteit van de carrières van 24 jonge en veelbelovende acts/artiesten en heeft 48 nieuwe songs opgeleverd, waarvan onderdelen van het maakproces inzetbaar zijn voor educatieve doeleinden. Verder motiveert het docenten; de content is Naamlijk, echt, actueel en urgent. Maar bovenal zorgt het ervoor dat jongeren, die door de pandemie in combinatie met hun leeftijd, nog nooit een concert/show bezocht hebben, nieuwsgierig worden naar de live ervaring!”

Entertainment Business

Tineke van Dijk is de Muziekdocent van het Jaar 2022. Zij is muziekdocent aan het Ichtus College in Veenendaal. Tineke van Dijk liet de andere zeven genomineerden daarmee achter zich. In de afgelopen periode zijn vele honderden stemmen met motivatie uitgebracht. Op basis daarvan ontstond een shortlist met acht genomineerden. Deze zijn allemaal muziekdocenten die op hun school dagelijks het verschil maken voor hun leerlingen. De jury was van Tineke van Dijk bijzonder onder de indruk. Zelfs binnen dit ijzersterke veld van genomineerden sprong zij er bovenuit. De verkiezing van de Muziekdocent van het Jaar is ontwikkeld door Buma Music Academy, een initiatief van Buma Cultuur om muziekonderwijs op scholen terug te brengen en te moderniseren.

BUMA Cultuur

Op 24 juni wordt de Muziekdocent van het Jaar bekend. Dat gebeurt op de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert in Amsterdam, de school van de muziekdocent van 2019, Petra Smit. In de afgelopen periode zijn vele honderden stemmen met motivatie uitgebracht. Op basis daarvan is een shortlist met acht genomineerden bekendgemaakt. De beste, meest bevlogen en inspirerende muziekdocent, die door zijn enthousiasme leerlingen mee weet te nemen en voor een positieve ‘vibe’ zorgt in de klas. Zo laat de Muziekdocent van het Jaar zich omschrijven. Iemand die niet alleen vanuit de theorie, maar vooral ook op basis van de praktijk en dus ook vanuit fun vertrekt. In de klas zelf maar wellicht ook door concerten te bezoeken, optredens te organiseren, flashmobs op poten te zetten, samen videoclips te bekijken of deze misschien wel zelf te maken. De verkiezing van de Muziekdocent van het Jaar is ontwikkeld door de Buma Music Academy, een initiatief van Buma Cultuur om muziekonderwijs op scholen terug te brengen en te moderniseren.

BUMA Cultuur

Cultuurcoördinatoren op zowel primair als voortgezet onderwijs doen cultuuronderwijs ‘erbij’, naast hun werk als leerkracht of hun hoofdvak. Niet zo gek dus als in drukke tijden cultuur het onderspit delft. Immers, er moet gerekend worden, er zijn taalachterstanden die weggewerkt dienen te worden en toetsen die gehaald moeten worden. En dan schiet cultuuronderwijs er wel eens bij in. Kortom, het is lastig om cultuuronderwijs ingebed te krijgen in het schoolcurriculum. De training Cultuurcoördinator voortgezet onderwijs, die Kunstloc Brabant afgelopen jaar als pilot heeft georganiseerd, moet de cultuurcoördinator een handje helpen. Ook komend jaar staat deze training weer op de planning. Artikel dat in opdracht van Kunstgebouw door Ludette el Barkany geschreven is en verscheen eerder op de website van Kunstgebouw. Kunstgebouw en Kunstloc Brabant hebben de afsluiting van de training Cultuurcoördinator gezamenlijk georganiseerd voor de deelnemers uit Zuid-Holland en Noord-Brabant. Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant
Alle Trends & ontwikkelingen

Kunstloc Brabant
Read 55 times

Leave a comment

Anbiedingen van de week!

 


 Mmmm.. de lekkerste smoothies en sapjes maak je met de Bourgini blender!

blender.jpg

Bourgini Classic Blender Plus 1.5L

Productinformatie

Met de Bourgini Classic Blender Plus maak jij in een handomdraai de lekkerste shakes, smoothies, soepen en sauzen!

Het enige wat jij hoeft te doen? Verse ingrediënten verzamelen en in het blender glas plaatsen. Deksel erop en klaar ben je. Deze blender is zó krachtig, dat je er zelfs ijs mee kunt verMann. Welke blender recepten je ook wilt maken, dit is jouw ideale keukenhulp.

Belangrijkste voordelen

  • Luxe roestvrijstalen afwerking
  • Geschikt voor het verMann van ijs
  • Blenderglas met maataanduiding
  • Navulbaar tijdens het blenden
  • Eenvoudig en veilig in gebruik
  • Hygiënisch dankzij afneembaar glas en mes

Goed om te weten:

+ Niet geschikt voor hete vloeistoffen (er is geen afvoer voor stoom)

+ De blender mixt en pureert (het is geen vervanging voor een mes of juicer)

Oververhittingsbeveiliging, motor stopt

Dankzij een beveiliging tegen oververhitting slaat de blender na een paar minuten af. Dit kan voor komen bij het te lang laten draaien van de motor, het verwerken van harde ingrediënten of het gebruik van teveel inhoud. Haal de stekker uit het stopcontact en laat even rusten. In de handleiding lees je exact hoeveel tijd wordt aangeraden om de blender te gebruiken en hoeveel en welke ingrediënten je kan mixen.

Veilige en gebruiksvriendelijke keukenhulp

De Classic Blender Plus is de beste koop wanneer je op zoek bent naar een veilige en gebruiksvriendelijke keukenhulp. Dankzij de antislipvoetjes blijft de blender goed op zijn plaats staan. Daarnaast voeg je via de vulopening gemakkelijk ingrediënten toe tijdens het blenden en schenk je de vloeistoffen moeiteloos over met de schenktuit. En heb je de onderdelen niet goed geplaatst? Dan zorgt de ingebouwde veiligheidsschakelaar ervoor dat de blender niet start.

koopnu

HEMAkleding: stijlvol, praktisch en betaalbaar, die jarenlang meegaat !

dameskleding: stijlvol, praktisch en betaalbaar, die jarenlang meegaat !

dameskleding: stijlvol, praktisch en betaalbaar, die jarenlang meegaat !

Update je garderobe met het veelzijdige en trendy assortiment dameskleding van HEMA. Vind jouw favorieten vandaag nog online! Met zo’n uitgebreide collectie dameskleding scoor je zeker een casual outfit, of juist een zakelijke look en alles daartussenin. Van werkkleding tot vrijetijdsoutfit en van comfortabel t-shirt tot ‘wauw’ maxi-jurk, HEMA heeft dameskleding voor elke gelegenheid. En zoals je van ons gewend bent, zijn we dol op alle maten en stijlen! Met een breed scala aan maten en stijlen is er altijd een perfecte pasvorm voor jou. Blijf op de hoogte van de laatste damesmode met onze wisselende collecties en vind nieuwe favorieten. Of, vul je garderobe aan met de basics die elke vrouw nodig heeft. Je outfit maak je natuurlijk af met bijpassende schoenen, een tas en accessoires. Mix en match naar hartenlust met verschillende kleuren, prints en materialen en creëer de garderobe waar jij blij van wordt. Een outfit waar je je goed in voelt, dat is waar het om draait bij HEMA.

Naar de HEMA dameskleding

hema kleintjes.png

 

Kinderkleding van de HEMA; stijlvol, praktisch en betaalbaar, die jarenlang meegaat !

 

Babykleding

 

Herenkleding