dinsdag, 16 november 2021 20:37

Paradox Tilburg | nieuws - Joey Alexander / Alfredo Rodriguez / Sjoerd van Eijck / Ben Caplan / Malford Milligan

Written by
Rate this item
(0 votes)
Bomvolprogramma met pianisten Joey Alexander, Alfredo Rodríguez & Sjoerd van Eijck. Verder Ben Caplan en Malford Milligan.

Joey Alexander
Pianovirtuoos Joey Alexander geeft op 18 nov een concert met zijn trio.

Een zeer gevarieerd programma deze week in Paradox. Virtuoze Amerikaanse jazz is er van pianist Joey Alexander, terwijl pianist Alfredo Rodríguez - bekend van zijn duo met Richard Bona - een dampende mix brengt van swing en Cubaanse muziek. Heel anders klinkt Sjoerd van Eijck die achter de vleugel zoekt naar verstilling en zich laat inspireren door Scandinavische kamerjazz. Verder hoor je nog singersongwriter Ben Caplan (uitverkocht) en bluesman Malford Milligan met zijn Southern Aces. De concerten in Paradox gaan gewoon door deze week. De bar sluit om 20.00 uur, het is mogelijk enkele consumptie mee de zaal in te nemen.

Joey Alexander Trio (IDN/US)
do 18 nov - 20.30 uur
Hij bezit een techniek waar menig concertpianist jaloers op zal zijn en een gevoel voor swing waar weinigen aan kunnen tippen. De inmiddels achttienjarige Joey Alexander uit Bali leerde zichzelf piano spelen door naar platen te luisteren. Bekendheden als Herbie Hancock en Wynton Marsalis vielen van hun stoel van verbazing en de rest is geschiedenis.

Op zijn achtste trad Joey Alexander in Indonesië op voor de legendarische pianist Herbie Hancock en die sprak zijn vertrouwen in hem uit. Daarop besloot Joey zijn jeugd volledig te wijden aan jazz. Op zijn tiende kreeg hij een persoonlijke uitnodiging van Wynton Marsalis om op treden in het beroemde Jazz at Lincoln Center in New York. Het publiek bleef sprakeloos achter. Met zijn debuutalbum sleepte hij direct twee Grammy-nominaties in de wacht. In Paradox presenteert hij werk van zijn nieuwe plaat die medio 2022 uitkomt. [tickets]

Alfredo Rodriguez Trio (CUB)
zo 21 nov - 20.30 uur
Alfredo Rodríguez behoort tot de beste Cubaanse jazzpianisten van zijn generatie. Met zijn elegante en tegelijk explosieve spel wist hij zich al snel internationaal te onderscheiden. Tijdens het prestigieuze jazzfestival in Montreux ontmoetten hij Quincy Jones die hem onder zijn vleugels nam. Ook deed hij een tournee met bassist Richard Bona. Op zondag 21 november komt hij met zijn trio naar Paradox. [tickets]

Sjoerd van Eijck ft. Jarle Vespestad (NO), Jörg Brinkmann (DL) & Jesse Schilderink

Met grote avontuurzin verkent Sjoerd van Eijck de stille poëzie die in de piano verscholen ligt. 'De resonantie van de aangeslagen snaren, het zingende hout. Ik componeer het liefst achter de piano. Ik heb niet zoveel nodig, een paar trefzekere akkoorden', aldus de pianist die een uitnodiging kreeg van Paradox om een speciale gelegenheidsformatie samen te stellen. Hiervoor koos hij de Duitse cellist Jörg Brinkmann en de Noorse drummer Jarle Vespestad.

Met de groepen Mudita en OAK heeft Van Eijck de laatste jaren snel furore gemaakt. Jörg Brinkmann geldt als een avontuurlijke cellist op wie bandleiders als Eric Vloeimans en Martin Fondse graag terugvallen. De kleurrijke slagwerker Jarle Vespestad wordt gezien als een belangrijke speler in de Noorse jazzscene en maakt deel uit van Tord Gustavsen Trio.
vr 19 nov, 20.30 uur

MALFORD MILLIGAN & THE SOUTHERN ACES

Door zijn krachtige, hese stem en zijn indrukwekkende voorkomen wordt Malford Milligan vaak vergeleken met soul iconen als Otis Redding en Al Green. De soulzanger groeide als Afro-Amerikaanse albino op in een gesegregeerd Texas waar hij zijn stem vond in de soul & blues. De raciale kwesties en de pijn die hij ervoer gedurende zijn jeugd, daar sprak de zanger nooit openlijk over. Op zijn nieuwe album ‘I Was A Witness’ durft Milligan deze verhalen eindelijk met het publiek te delen.

Milligan tourde inmiddels enkele Mann door Nederland en België met The Southern Aces waar zij naast de bekende poppodia ook te zien waren op gerenommeerde festivals als Blues Peer en Zwarte Cross. Op het moment is de band het middelpunt van de succesvolle theatertour ‘The Sound of The Blues & Americana’, gepresenteerd door Johan Derksen.
za 20 nov, 20.30 uur

Summer of Soul - documentaire
di 23 nov, 21.15 uur
locatie: Cinecitta

Om alvast in de sfeer te komen van festival Beter Get Hit (14 t/m 16 jan) zijn er de komende weken een aantal warmin’ up activiteiten gepland waarbij soul, funk, hiphop, blues, jazz en gospel alvast tot leven komen. En als er één film is waarmee de muzikale gevoelstemperatuur omhoog gaat, is het Summer of Soul, legendarische concertregistraties uit 1969. Op 23 november is de film te zien in Cinecitta.

In dezelfde zomer als Woodstock vond nog een ander, in eerste instantie minder belicht festival plaats: Harlem Cultural Festival in New York. Hoewel minder bekend, had dit festival met een focus op Afro-Amerikaanse muziek en cultuur een fenomenale line-up. Blues- en Soulmuzikanten als B.B. King, Nina Simone, Sly & The Family Stone, Gladys Knight & The Pips en Stevie Wonder traden op, maar ook jazzmusici als Don Alias, Sonny Fortune, Abbey Lincoln, Hugh Masekela, Max Roach en Mongo Santamaria. Deze optredens werden op magnifieke wijze vastgelegd en gebundeld in Summer of Soul, een filmregistratie waarin uiteenlopende muzikale stijlen een hoofdrol spelen. Een perfecte warmin' up dus voor Better Get Hit! [tickets]
Summer of Soul

Read 67 times

Leave a comment