HEMA: Sale met korting tot wel 70%

Nieuws uit Brabant

AD:den-bosch

AD.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Brabant

Omroep Brabant: Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten van Omroep Brabant
 • Een man is vrijdagnacht rond halftwee neergestoken in Deurne. Hij is met spoed in een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Volgens de politie is er nog veel onduidelijk over wat er is voorgevallen, maar het slachtoffer is buiten levensgevaar.

  De man werd gevonden bij catering-partyservice Van de Putten aan de Milhezerweg, maar volgens getuigen zou de man gewond zijn geraakt op het Haageind.

  Aanleiding
  "De politie heeft aan het Haageind sporenonderzoek gedaan en mensen gehoord", laat een getuige weten. De aanleiding voor de steekpartij is niet bekend. Er is nog niemand opgepakt.

  Ook op de Energiestraat in Deurne was het vrijdagnacht onrustig. Daar werd een groep jongeren aangehouden na het lastigvallen en mishandelen van fietsers. Volgens een politiewoordvoerder lijken beide gebeurtenissen los van elkaar te staan.

  LEES OOK:Groep jongeren aangehouden na lastigvallen en mishandelen fietsers in Deurne

 • Een 46-jarige man heeft vrijdagmiddag een agent verwond bij zijn arrestatie in Werkendam. De agressieve arrestant gooide meerdere voorwerpen richting de agenten, waaronder een trap en een strijkplank.

  De man werd gisteren opgepakt omdat hij verdacht wordt van het mishandelen van zijn vriendin. De 46-jarige had echter geen zin om mee te werken aan de arrestatie en richtte zijn agressie op de aanwezige agenten.

  Toen de man door had dat hij in de boeien geslagen zou worden, zette hij het op het rennen. Via de tuin probeerde hij te ontvluchten. Onderweg pakte hij meerdere spullen op om naar de politie te slingeren. Eén van de agenten kan nog net wegspringen voor een trap en een strijkplank.

  Omdat de Werkendammer weigert zich over te geven, besluit de politie om pepperspray in zijn gezicht te spuiten. Desondanks blijft de verdachte agressief en moesten de agenten hun wapenstok tevoorschijn halen.

  Ook tijdens het aanbrengen van de handboeien werkt de man nog steeds mee en raakt zelfs een agent gewond aan de arm. Twee politiemensen hebben aangifte van poging tot zware mishandeling gedaan. De man zit zaterdagmiddag nog vast.

 • We kennen de verhalen van Duitse concentratiekampen, maar in diezelfde tijd zaten ook in Nederlands-Indië, nu Indonesië, duizenden Nederlanders vast onder het regime van de Japanners. De Boxmeerse Paula Cremers-Cardynaals (84) zat in zo’n Jappenkamp. Op 15 augustus 1945, vandaag 75 jaar geleden, kwam de Tweede Wereldoorlog tot een einde, toen Japan zichzelf na de atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki overgaf. Ook dit deel van onze geschiedenis mag volgens Paula niet vergeten worden: ‘De moeders in de kampen zijn zo heldhaftig geweest om de kinderen en zichzelf te laten overleven.”

  Ze was 5,5 jaar oud toen de Japanners haar huis bezetten in Bandung, op Java. In Indonesië was veel olie te vinden, olie die de Japanners graag wilden hebben. De bondgenoten van Nazi-Duitsland kregen dat niet voor elkaar in Amerika en dus namen ze het toenmalig Nederlands-Indië over. “Ik keek uit het raam en zag dat ze prikkeldraad om ons huizenblok heenspanden. Toen wisten we dat het te laat was.” Binnen een halve dag zaten er zestig mensen in haar huis. Alle Europese vrouwen en kinderen uit de buurt werden in dat tijdelijke kamp gezet. De mannen waren al elders ondergebracht. “We wisten niet waar onze vader was, hij kwam later vanuit Amerika.”

  Zo’n 1,5 jaar later werden Paula, haar zusje en moeder verplaatst naar een ander kamp in de stad Buitenzorg. “Daar was het echt een concentratiekamp”, blikt ze terug. “We sliepen in een rietenbarak met twee honderd mensen in een hut. We hebben ontzettende honger gehad, ik heb niets anders dan zweren over mijn lichaam gehad. Moeders wisten na 3,5 jaar niet meer hoe ze die kinderen in leven moesten houden. Wanhopig werden ze.”

  Na Buitenzorg werd het drietal verplaatst naar een derde kamp in Batavia, nu Jakarta. Ze werden opgesloten in goederenwagons. “Ik kan me een beetje indenken hoe de joden het hebben gehad. Maar het is niet te vergelijken met de joden, zij hebben het veel erger gehad.” In die wagons zaten de vrouwen en kinderen opgesloten zonder zuurstof en met heel veel mensen bij elkaar. “Dat was vreselijk. Ik vond een klein gaatje en daar heb ik mijn neus ingestopt. Er zijn ontzettend veel mensen gestorven in die goederenwagons.”

  Paula over haar belevenissen in het Jappenkamp:

  Wat Paula het ergste vond aan het leven in de kampen? “Het gebrek aan privacy en aan voedsel, maar vooral de geruchten.” De Maleisiërs die stiekem eten over de hekken gooiden, riepen de laatste berichten naar de gevangenen. “Toen kwam er een heel naar gerucht dat we het niet meer zouden halen. In september 1945 zouden de moeders bij ons weggehaald worden en naar Borneo gevoerd worden. De kinderen zouden als slavinnen en slaven naar Japan gebracht worden. Er was heel veel paniek.”

  Zo ver kwam het niet, het kamp werd uiteindelijk bevrijd door de Australiërs. “Vanaf dat moment moesten de Japanners ons gaan beschermen, dat was heel vreemd. De Indonesiërs wilden namelijk de zieke Nederlanders afslachten om hun land terug te krijgen. Er zijn nog 25.000 kinderen, mannen en vrouwen vermoord die toch buiten de kampen kwamen.”

  Vanaf toen was er volop eten en kwamen er artsen met medicijnen. Er was muziek en er werd gedanst. Toch wist niemand waar de vaders waren. Na vijf dagen kon Paula op een lijst kijken waar haar vader was. “Op een lijst stond ‘beheaded’, ik wist niet wat dat was. Een vrouw vertelde me dat mijn vader was onthoofd.” Twee maanden lang dacht haar moeder dat ze weduwe was.

  Op een morgen zat Paula voor haar huis in de zon. Er stopte een jeep en daar stapte een magere man uit. “Hij zat onder de wonden, had geen tanden en zag er vreselijk uit, maar ik zag zijn ogen.” Die herkende ze van de pasfoto die ze elke avond voor het slapengaan een kusje gaf. “Toen dacht ik: zo jij bent terug.”

 • Een groep jongeren is vrijdagnacht aangehouden na het lastigvallen en mishandelen van fietsers op de Energiestraat in Deurne.

  Na de mishandeling ging de groep jongeren ervandoor, maar agenten konden de verdachten op de Zeilbergsestraat aanhouden. Ze zijn meegenomen voor verhoor.

  De aanleiding voor het lastigvallen van de fietsers wordt onderzocht.

  Onrustig
  Ook op Milhezerweg in Deurne was het vrijdagnacht onrustig. Daar werd een man met steekwonden gevonden. Volgens een politiewoordvoerder lijkt dit los te staan van de gebeurtenissen op de Energiestraat.

  LEES OOK:Man neergestoken in Deurne, slachtoffer met spoed naar ziekenhuis gebracht

 • In dit liveblog houden we je zaterdag op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus.

  De hoofdpunten:

  • Het ministerie en de GGD wisten op 15 mei al dat de bron- en contactonderzoeken veel meer tijd in beslag nemen dan in het opschalingsplan stond.
  • De verplichte zelfisolatie voor mensen die vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk reizen, is afgelopen nacht om vijf uur ingegaan.
  • Het RIVM meldde vrijdag landelijk 636 nieuwe besmettingen, waarvan 71 in Brabant.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themasite.

  09.41
  Patiënten met een hartinfarct of hartfalen werden onterecht in quarantaine gezet omdat huisartsen dachten dat ze corona hadden. Dit leverde soms levensgevaarlijke situaties op, zoals een hartstilstand. Dit meldt RTL Nieuws op basis van interviews door de onderzoeksredactie met deskundigen en meerdere patiënten. Symptomen van een hartinfarct, zoals benauwdheid, lijken soms op corona en dat leverde soms verwarring op.

  08.01
  Het ministerie van Volksgezondheid en de GGD wisten op 15 mei dat de bron- en contactonderzoeken veel meer tijd in beslag nemen dan in het opschalingsplan stond dat diezelfde dag was gepresenteerd. Het moest gemiddeld acht uur zijn, en niet vijf uur zoals in het plan stond. meldt de NOS. De onderzoeken kosten dus zestig procent meer tijd, maar er is er geen actie ondernomen om meer werknemers op te leiden.

  05.15
  Is geloven in samenzweringen een asymptomatisch bijverschijnsel van het coronavirus? Ze zijn duidelijk hoorbaar in de samenleving: mensen die denken dat er opzet in het spel is, dat het virus onderdeel is van een complot tegen de mensheid. Volgens onderzoeksbureau Kieskompas gelooft tien procent van de bijna achtduizend ondervraagde mensen dat er rond corona vieze spelletjes worden gespeeld. Vooral de aanhang van rechtse partijen denkt in complotten.

  03.30
  De verplichte zelfisolatie voor mensen die vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk reizen startte afgelopen nacht om vijf uur. Het aantal coronabesmettingen in Nederland loopt volgens de Britse regering te snel op, waardoor reizigers vanuit Nederland een te groot risico vormen.

  03.23
  Nu een vaccin er in 2020 niet lijkt te gaan komen, wacht Nederland een 'heel taai najaar', vrezen experts. Dat is te lezen in het AD. Waar eerst gehoopt werd dat Nederland eind dit jaar over het coronavaccin van AstraZeneca zou beschikken, lijkt dat geen haalbare kaart meer. Minister Hugo de Jonge sprak kort geleden ineens over een vaccin 'in de eerste maanden van 2021'. Ook volgens deskundigen heeft het geen zin om op een vaccin in 2020 te hopen.

 

 

 

 

 

 

 

Brabants Dagblad

 

Brabants Dagblad:den-bosch-vught

bd.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

 

 

 

 

 

 

 

Login om te antwoorden

Agenda Brabant op Facebook

BeterBrabant op Facebook